Lepota žene

Kada je poželjno uklanjati stidne dlačice, a kada to nikako ne bi trebalo da radite?

Uklanjanje stidnih dlaka je popularno i kod žena, ali i kod muškaraca.

Petak, 30.08.2019.

14:30

Izvor: Super žena

Kada je poželjno uklanjati stidne dlačice, a kada to nikako ne bi trebalo da radite?
Foto: Depositphotos/cokacoka

Podeli:

Ono što nas interesuje jeste da li je opasno uklanjati stidne dlačice.

Dok neki misle da uklanjanje dlačica voskom ili brijačem povećava rizik od infekcija, drugi misle da su glatke prepone nešto odlično. Ginekolog otkriva šta je zapravo istina.

Doktor Šri Data otkriva da je u pitanju jako kompleksno pitanje. Uklanjanje dlačica, bilo voskom ili brijačem, neće štetiti vašem telu, piše Dejli star (Daily Star). Ali u određenim situacijama možete da reagujete loše na tretman.

"Za većinu ljudi brijanje je sasvim u redu, ali izbegavajte ga ukoliko imate neku akutnu infekciju ili osip. Postoje određena stanja koja morate da tretirate pre nego se podvrgnete nekom obliku depilacije. U tom slučaju rizikujete veću iritaciju. Ukoliko imate neku uraslu dlačicu, to može da bude posledica uklanjanja dlaka", objašnjava lekar.

Vosak može da uzrokuje probleme ukoliko je onaj koji se koristi previše topao. Savetuje se da izbegavate uklanjanje dlačica ukoliko imate nekih kožnih problema.

"U većini slučajeva je potpuno u redu, ali ako imate neku otvorenu ranicu, plikove ili infekciju, izbegavajte vosak. Svako sredstvo za uklanjanje dlaka nosi izvestan rizik, a na vama je da otkrijete koja metoda vam najviše odgovara", dodaje doktor Data.

Postoje i oni koji savetuju da dlake treba ostaviti takve kakve jesu. Uklanjanje dlačica je korisno u nekim slučajevima, kao što su oni kada neko ima stidne vaši.

Uklanjanje dlačica povećava rizik od folikulitisa, a neka istraživanja ukazuju i na povećanu opasnost od zaraza polno prenosivim bolestima jer tako bakterije lakše dolaze do naše kože i preko nje u krv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.