Četvrti mesec trudnoće

Stomačić se lepo zaoblio, okolina primećuje da ste trudni. Obilazite radnje s trudničkom garderobom.

Kalendar trudnoće | Super žena |
Podeli

Kako sprečiti razvoj infekcije urina?

1. Praznite bešiku kad god osetite potrebu za tim.

2. Trudite se da bešiku ispraznite svaki put potpuno.

3. Pijte oko dva litra (vode, ne sokova) dnevno.

4. Nosite komotan, pamučni donji veš.

Šta se dešava s vama?

Znate li da četvrti mesec trudnoće zovu „medeni mesec“? Sigurno je to zbog toga što povraćanje prestaje, pa ste puni energije (mada neke trudnice povraćaju celu trudnoću). Čak i u potpuno normalnim trudnoćama nije baš sve uvek idealno, kod polovine svih trudnica u ovim nedeljama javiće se neprijatan bol u donjem delu leđa.

Ove tegobe se mogu javiti u toku stajanja, sedenja ili čak i ležanja. Izazvane su istezanjem mišića leđa usled promene držanja vašeg tela u trudnoći. Nelegodnost se može ublažiti nošenjem udobne obuće (niska peta), pravilnim držanjem tela, sedenjem u stolicama sa anatomskim naslonima, izbegavanjem podizanja većih tereta i spavanjem na čvrstoj podlozi.

Treba biti oprezan kod pojave jakih bolova u leđima koji mogu biti znak komplikacije trudnoće. U tom slučaju se treba javiti ginekologu.

Šta je s vašom bebom?

U poređenju sa ostatkom tela, glava vaše bebe je ogromna. U četrnaestoj nedelji glava čini polovinu ukupne dužine bebe. U daljem toku trudnoće beba polako postaje proporcionalna. U četvrtom mesecu strukture lica se uobličavaju, čak počinju da rastu i obrve.

Ruke su potpuno razvijene s razdvojenim prstima i zamislite, formiranim otiscima. Kosti kalcifikuju i ovaj proces „osifikacije“ se nastavlja sve dok vaše dete ne prestane da raste (oko 18-19. godine).

Da li ste znali da vaša bebe sada počinje da piški? Pošto stalno guta plodovu vodu koja se filtrira preko bubrega do mokraćne bešike, mora da je prazni na svakih pola sata (kao penzioneri, bez uvrede).

U ovom uzrastu može da čuje majčin glas i otkucaje njenog srca, reaguje na svetlost, štuca. Po telu počinju da se razvijaju lanugo dlačice. Teška je oko 160 grama, a dugačka oko 17-18 cm.

Šta od pregleda treba da uradite?

Kontrola trudnoće inače podrazumeva mesečnu posetu ginekologu. Tom prilikom obavezno se meri visina krvnog pritiska, porast telesne težine, krvna slika i urin, na osnovu tih rezultata procenjuje se vaše opšte stanje i tok trudnoće. U trudnoći je povećan rizik od infekcije urinarnog trakta, te se u ovom periodu obavezno radi i urinokultura.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.