Roditeljstvo

Danas počinje skrining na SMA u još jednom porodilištu u Srbiji: Evo kako izgleda procedura

Od danas neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) sprovodiće se u još jednom porodilištu u Srbiji, saznaje se od rukovodioca ovog projekta u Beogradu dr Miloša Brkušanina. Reč je o Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac.

Petak, 26.05.2023.

10:17

Izvor: Telegraf/Bojana Petroviæ

Danas počinje skrining na SMA u još jednom porodilištu u Srbiji: Evo kako izgleda procedura
Foto: Stoyan Yotov/Shutterstock

Podeli:

Etički odbor te zdravstvene ustanove dao je dozvolu za pokretanje projekta, ističe Brkušanin ono što je bilo neophodno za proširenje skrininga na drugo porodilište u zemlji.

Kako je ranije rekao, sredstva su bila obezbeđena u saradnji sa farmaceutskim kompanijama, koje su finansijski pokrile i jednogodišnji projekat u GAK "Narodni front" u Beogradu, a koje su kasnije odobrile i dodatna sredstva za nastavak testiranja novorođenčadi u toj ustanovi.

Sa državnog vrha u međuvremenu stigle su najave da će skrining u nekom budućem času biti proširen na područje cele zemlje o trošku RFZO. Šta je skrining novorođenčadi?

Reč je o medicinskoj proceduri koja se vrši neposredno po rođenju. Bebama se iz pete vadi kapljica krvi koja se potom analizira na: fenilketonuriju, o čemu smo nedavno pisali, kongenitalnu hipotireozu i cističnu fibrozu. Četvrta bolest na koju je moguće testirati novorođenče jeste spinalna mišićna atrofija, a testiranje se zasad sprovodi samo za bebe rođene u GAK "Narodni front" i -od danas - u KC Kragujevac.

Zahvaljujući skriningu, eventualno obolele bebe otkrivaju se na vreme. U slučaju teške neuromišićne bolesti, kao što je SMA, smisao skrininga ogleda se i u obezbeđivanju pravovremene terapije, koja, navode stručnjaci, omogućuje potpuno normalan rast i razvoj obolele dece.

Inače, u KC Kragujevac godišnje se rodi do 2.500 beba. U periodu od aprila prošle do aprila ove godine, u "Frontu" je skriningovano nešto manje od 7.000 beba. Kod dve je otkriveno ovo nasledno oboljenje i posredno, kod starijeg brata jedne od njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare