Fitnes i dijeta

Jela je samo brzu hranu, kilogrami su se lepili, a onda je donela odluku života FOTO

Denis Kirtlej se nikada nije bavila sportom, ali u jednom je trenutku odlučila da promeni svoj život i da počne da vežba.

Petak, 28.07.2023.

12:03

Izvor: S.N./jutarnji.hr

Jela je samo brzu hranu, kilogrami su se lepili, a onda je donela odluku života FOTO
Foto: dimid_86shutterstock

Podeli:

Da li je moguće da u pedesetim godinama počnemo da vežbamo, skroz preobrazimo svoje telo i izgledamo bolje i osećamo se poletnije nego u tridesetim? Čini se da je moguće – ako pitate 52-godišnju Denis Kirtlej iz Kalifornije koja je neverovatno preoblikovala svoje telo, iako nikada pre nije vežbala.

Denis se u svojim kasnim četrdesetim udebljala 20 kg zbog perimenopauze i pandemije. Stalno se osećala umorno i letargično i jela nezdravu hranu poput pice.

Shvatila je da je vreme za promenu kada zbog viška kilograma više nije mogla skinuti venčani prsten pa je dva meseca pre svog 50. rođendana odlučila da promeni svoj život.

Denis kaže da za uspeh okrivljuje vežbe snage, pravilnu ishranu i pozitivan način razmišljanja, a novi joj je stil života pomogao da svoje telo dovede u najbolje stanje ikada. Štaviše, sada izgleda toliko dobro da se počela takmičiti u bodi-bildingu i osnovala i je fitnes kompaniju.

Svoje je fitnes putovanje detaljno je dokumentovala na internetu i neprestano ističe važnost pozitivnog načina razmišljanja.

"Počela sam pratiti unos makronutrijenata, odnosno belančevina, ugljenih ohidrata i masti te dizati tegove tokom pandemije kovida u avgustu 2020"‘, rekla je. "U prvoj godini sam izgubila 22 kg i zaljubila se u bodi-bilding."

"Praćenje makronutrijenata zapravo znači konzumiranje pažljivo balansiranih obroka kako bi se iz proteina, ugljenih hidrata i masti koje konzumirate izvuklo najviše".

U početku se preko interneta obratila savetniku koji joj je pomogao da isplanira ishranu i rutinu vežbanja.

Kako bi smršala, smanjila je unos ugljenih hidrata, prešla na proteinsku ishranu i jela pet obroka dnevno.

Na njenom su meniju redovna jela poput tikvica sa salatom, visokoproteinski vafli, losos i ovsene pahuljice s bananom.

Denis vežba čak pet dana u nedelji koristeći tegove i elastične trake za otpor. Dva dana u nedelji se usredsredi na gornji deo tela, a tri dana na donji deo tela.

Početak je bio prilično težak jer Denis nije imala naviku vežbanja. Ipak, bila je uporna, posvetila se bodi-bildingu i postala najbolja i najjača verzija sebe.

"Doista možemo birati na koji ćemo način stariti, rekla je. "Sve je u našem načinu razmišljanja. ‘Starost‘ i ‘starenje‘ su različiti pojmovi – nema ništa loše u starenju, ja prihvatam svoje godine. Ali biti star ne mora značiti biti slab i nemoćan", kaže Denis.

"Ono što sami sebi govorimo važnije je od bilo čega drugog. Ja starim, ali sam jaka, poletna i osećam se dobro kao nikad pre."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare