Uređenje doma

Kako da ostanete motivisani na poslu koji ne volite

Upamtite: svaki posao je samo stepenik više ka poslu iz snova...

Četvrtak, 31.03.2016.

13:57

Izvor: Cosmopolitan.rs

Kako da ostanete motivisani na poslu koji ne volite
Thinkstock

Podeli:

Zar ne bi bilo divno kada bismo odmah dobili poslove i karijere koji ispunjavaju svaku stavku sa naše liste želja po pitanju toga kako bi trebalo da izgleda naš posao iz snova? Lepo zvuči...

Nažalost, u realnosti stvari funkcionišu malo drugačije jer većina nas mora da radi na poslovima koji nas iscrpljuju. Možda je iscrpljujuće ali, sve je to deo procesa. Bez obzira koliko vam ovo deluje obeshrabrujuće, može puno da pomogne u tome da shvatimo šta je to što zapravo tražimo i želimo i da nam pomogne da napredujemo ka tome.

U međuvremenu, naš savet je da nastavite da radite najbolje što možete, iako to nije posao iz vaših snova i ne sviđa vam se baš mnogo. Evo nekolio saveta kako da budete uspešni i motivisani u poslu koji smatrate osrednjim:

Pokušavajte i glumite da vam se sviđa, dok ne uspete.

Možda ste već čuli ovakav savet i verujte, može da pomogne. Šta zapravo to znači? Odgovor je jednostavan- treba budete uzdignute glave i da dajete sve od sebe bez obzira što biste najradije vrištali. Najgora stvar koju možete da uradite ako vam se ne sviđa posao koji radite je da to i pokažete.

Ukoliko je ovaj posao samo jedna lestvica u nizu ka postizanju uspeha i vašeg posla iz snova, treba da date sve od sebe i da ga obavljate na najbolji mogući način. Tako ćete stvoriti reputaciju posvećenog i vrednog radnika i pomoći će vam da poboljšate sopstveni stav o vašem poslu. Stoga, osmeh na lice i samo vredno.

Istražite druge mogućnosti.

Ukoliko radite posao koji baš i ne volite, lako može da dođe do toga da se osećate neinspirisano i kao da vam nedostaje izazov. Sve ovo i nije tako čudno ako uzmemo u obzir da ne uživate u poslu koji radite. Ipak, vi treba da preuzmete stvar u svoje ruke i pronađete način da se osećate zadovoljno i ispunjeno na kraju radnog dana. Istraživanje drugih mogućnosti je najbolji način da to uradite.

Možete početi baš od svoje kancelarije. Pitajte svog šefa da li postoji neki novi projekat ili zadatak koji biste mogli da obavite ili još bolje, dajte svoju ideju ili predlog za neki projekat koji bi koristio kompaniji u kojoj radite a vama bio novi izazov za dokazivanje. Ukoliko je tako nešto neizvodljivo u vašoj firmi, ne oklevajte da istražite druge mogućnosti van ta četiri zida. Možda biste mogli da volontirate negde ili da se učlanite u neku profesionalnu organizaciju... Takve stvari će učiniti da se osećate ispunjeno i predstavljaće izazov, ukoliko to ne možete da pronađete u poslu koji radite. Zato izađite iz te kancelarije, istražujte i sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Trebalo bi da razdvojite posao od slobodnog vremena.

Razumemo da posao zauzima veliki deo vašeg dana i života ali ipak, kada odete sa posla, potrudite se da sve u vezi sa tim ostavite iza sebe. Ne dozvolite da vam posao okupira pažnju i nakon radnog vremena. Takvim ponašanjem samo ćete dodatno otežati odlazak u kancelariju narednog dana. Budite pozitivni i pronađite motivaciju. Sutra je novi dan.

Napravite listu.

Evo i jednog kliše-saveta. Sigurno ste znali da ćemo vam ovo reći, i znamo da zvuči otrcano i predvidivo ali, pozitivno razmišljanje je presudno ukoliko želite da opstanete na poslu koji vas deprimira.

Dakle, kako da ostanete pozitivni? Prvo, možete da zapišete svaku sitnicu koja vam se dopada u vezi sa vašim poslom. Čuvajte tu listu negde pri ruci i pročitajte sve napisano kad god se osećate frustrirano i obeshrabreno na poslu. To će vas podsetiti na sve prednosti i vedriju stranu vašeg trenutnog posla i naravno, skrenuti pažnju sa negativnih misli.

Ukoliko trenutno obavljate posao koji ne volite i ne obožavate, samo se setite da niste jedini. Skoro svako je imao bar jedan takav posao.

Da zaključimo: važno je da dajete sve od sebe na poslu, bez obzira koliko vam je to iscrpljujuće ili teško. Svaki posao i pozicija doprinosi vašoj poslovnoj reputaciji i sveukupnoj karijeri. S obzirom da želite da da vaša reputacija i poslovna biografija budu pozitivne, držite se ovih saveta koje smo vam dali, "gurajte" napred i bićete korak bliže vašem poslu iz snova!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare