Neće da budu majke, ali žele karijeru: Mlade žene bez dece zarađuju više od svojih muških kolega

Novo istraživanje sprovedeno na širem području SAD pokazalo je zanimljive rezultate koji se tiču zaposlenih žena i njihovog pogleda na majčinstvo.

Utorak, 11.10.2022.

08:41

Izvor: superžena

Neće da budu majke, ali žele karijeru: Mlade žene bez dece zarađuju više od svojih muških kolega
Foto: NDAB Creativity/Shutterstock

Podeli:

Naime, prema dobijenim podacima, stručnjaci su došli do zaključka da mlade žene bez dece imaju više uspeha u karijeri od svojih muških kolega, a mnoge su zbog toga spremne da žrtvuju mogućnost za formiranje porodice.

U studiji, koju je sproveo Federal Reserve Bank of St. Louis, pokazalo se da su majčinstvo i porodica opcija koju većina mladih žena stavlja na poslednje mesto, a umesto toga prvenstveno teže finansijskoj samostalnosti i uspehu na poslovnom planu.

Kako prenosi Women's Agenda, sve veći broj žena na području SAD odlučuje sa da odloži majčinstvo, a kao rezultat toga značajno se napređuju u svojim profesionalnim karijerama. To je rezultiralo većim prosekom plata u poređenju s njihovim muškim kolegama, takođe, onima bez dece.

Mnoge žene ne žele da budu majke


Iako ovi rezultati na prvu pokazuju pozitivan trend u poslovnom svetu, barem kad je reč o visini plata i uspehu mladih žena na vodećim pozicijama, stručnjaci upozoravaju da je stvarnost ipak nešto drugačija. Naime, rezultati su pokazali da se mlade žene sve češće odlučuju na taj koraka odlaganja majčinstva kako bi uspele u svojoj karijeri.

Nedavno sprovedeno istraživanje Pew Research Centra pokazalo je tako da čak 44 odsto odraslih žena u Americi bez dece tvrdi da ne razmišlja o osnivanju porodice, a neke od njih su sigurne da je uopšte ne žele, jer smatraju da bi to moglo negativno uticati na njihov poslovni uspeh i karijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.