Praktični saveti

Jednostavan recept za domaći puter

Poslednjih godina cene maslaca dramatično rastu i sve češće čujemo kako ga brojni građani ovih dana kupuju isključivo kada mu je cena snižena. Ali da li ste ikad sami pokušali da napravite maslac u kuhinji? Ako niste, možda nikad niste znali koliko je to jednostavno.

Sreda, 01.02.2023.

09:49

Izvor: index.hr

Jednostavan recept za domaći puter
Foto: Profimedia

Podeli:

Za izradu vam je potreban samo jedan sastojak - punomasna pavlaka za kuvanje s najmanje 36% mlečne masti, a od opreme će vam biti potrebna jedna činija, električni mikser i cediljka. Priprema domaćeg maslaca omogućuje vam potpunu kontrolu sastojaka i ukusa, a može će biti i isplativija opcija od kupovine maslaca u prodavnici, pogotovo ako iskoristite i mlaćenicu koju ćete dobiti kao nusproizvod.

Kako napraviti maslac od nule?

Maslac je samo pavlaka koje ste nastavili da mutite nakon što se formirao šlag. Najlakše ćete ga pripremiti ručnim ili samostojećim mikserom, ali ako imate jake mišiće ruku i malo vremena, maslac možete napraviti i tako da pavlaku ulijete u teglu, dobro je zatvorite i potom nekih 30 minuta tresete, baš kao da mućkate koktel.

Za pripremu maslaca možete upotrebiti čak i blender, a poslužiće i bilo koji pekač za hleb s funkcijom mešanja testa.


Da biste započeli s izradom maslaca, ulijte pavlaku u činiju i počnite s mućenjem na srednje niskoj jačini. Kako se pavlaka počinje zgušnjavati, brzinu možete povećati na srednje visoku. Slatka pavlaka će se prvo početi zgušnjavati i izgledaće gotovo penasto, a zatim će se pretvoriti u gust šlag. Kada ste došli do faze šlaga, skoro ste gotovi.

Samo nastavite s mućenjem i za nekoliko minuta ćete imati maslac! Primetćete da se tečnost počinje odvajati i u prvi mah ćete imati nešto što podseća na kajganu, ali samo par trenutaka kasnije vaš će maslac biti gotov.

Čvrst deo je maslac, a tečnost je mlaćenica. Od 500 ml pavlake dobićete otprilike 250 grama maslaca i 250 ml mlaćenice.

Maslac obavezno isperite


Ako nameravate da zadržite mlaćenicu, procedite je u posudu. Možete je iskoristiti u raznim receptima za slana i slatka jela i mlaćenicu obavezno čuvajte u frižideru, a u pravilu će vam trajati oko 2 nedelje.

Maslac isperite hladnom vodom i malo ga promešajte dok je još u cedilu. Pranjem ćete ukloniti sav višak mlaćenice, što je važno kako vam se maslac ne bi prerano ukvario. Nakon što je vaš maslac proceđen i dobro ispran, možete ga čuvati u frižideru 2 i 3 nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare