Praktični saveti

Koju su najčešće korišćeni sastojci u kuhinjama sveta, a koji u Srbiji

Hrana je jedna od osnovnih potreba svakog živog bića, ali i bitan deo ljudske kulture i identiteta. Profili ukusa i sastojci koji se koriste u raznim kuhinjama sveta pričaju priču o istoriji svake zemlje, njenom geografskom položaju i ljudima. Kroz umetnost kuvanja ljudi izražavaju svoju kreativnost, dele tradiciju i stvaraju osećaj zajedništva.

Subota, 25.02.2023.

11:27

Izvor: index.hr

Koju su najčešće korišćeni sastojci u kuhinjama sveta, a koji u Srbiji
Foto: Nina Jovic/shutterstock

Podeli:

U tom svetlu TasteAtlas sproveo je istraživanje kako bi otkrio najčešće korišćene sastojke u raznim zemljama sveta. Nalazi pružaju uvid u jedinstvene i raznolike ukuse koji definišu pojedinu svetsku kuhinju, ali i sličnosti koje povezuju različite regije i kulture.

11 najpopularnijih kuhinja sveta

Kao najpopularnije svetske kuhinje TasteAtlas je naveo 11 zemalja: Italiju, Španiju, Japan, Indiju, Meksiko, Tursku, SAD, Francusku, Peru, Južnu Koreju i Tajland. Evo koji se sastojci onde najčešće koriste.

Italija: maslinovo ulje, crni biber, beli lu, luk, maslac
Španija: maslinovo ulje, beli luk, luk, paradajz, jaja
Japan: sojin umak, jaja, mladi luk, svinjetina, mirin
Indija: ljuta papričica, đumbir, korijander, beli i crni luk
Meksiko: luk, beli luk, rajčica, tortilje, korijander
Turska: luk, maslinovo ulje, jagnjetina beli luk, peršun
SAD: luk, beli luk, crni biner, brašno, govedina
Francuska: maslac, crni biber, beli luk, luk, jaja
Peru: luk, beli luk, crni biber, krompir, ulje
Južna Koreja: beli luk, soja umak, mladi luk, susamovo, šećer
Tajland: beli luk, riblji umak, šećer, korijander, ljutika

Kada pogledamo rezultate, možemo videti da postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u tim zemljama. Primer, luk i beli luk često se koriste bez obzira o kojem je kontinentu reč, dok je maslinovo ulje uobičajen sastojak mediteranskih zemalja.

S druge strane, možemo videti neke jedinstvene i različite sastojke koji definišu svaku kuhinju. U Japanu su umak od soje, mladi luk i mirin (slatko rižino vino) ključni za stvaranje jedinstvenog umami ukusa, dok su u Indiji za pikantne i aromatične note zaslužni ljute papričice, đumbir i korijander. U Meksiku su tortilje i korijander sinonimi za odvažne i živahne ukuse tamošnjih jela.

Evropa


Europa je kontinent bogate istorije, kulture i, naravno, kulinarskih tradicija. Istraživanje koje je proveo TasteAtlas pruža uvid u najčešće korištene sastojke u europskim kuhinjama. Iako postoje neke sličnosti u sastojcima koji se koriste u raznim europskim zemljama, svaka kuhinja ima svoje jedinstvene okuse.

Beli luk i luk glavni su sastojci u mnogim europskim kuhinjama, poput italijanske, francuske, dok je maslac ključan sastojak u raznim delovima sveta. Crni biber intenzivno se koristi u većini europskih kuhinja, dok mlevena paprika dodaje jedinstveni dimljeni ukus mađarskim i srpskim jelima.

Krompir je ključni sastojak nemačke, irske, portugalske i poljske kuhinje, a šargarepu najviše vole koristiti u Rumuniji i Poljskoj. U Hrvatskoj se najčešće koristi ovih pet sastojaka: luk, crni biber, beli luk, peršin i maslinovo ulje.
U Srbiji beli i crni luk, svinjetina, paprika i jaja.

Sve u svemu, sastojci koji se najčešće koriste u europskim kuhinjama odražavaju raznoliku i bogatu istoriju i kulturu kontinenta. Svaka zemlja i regija imaju jedinstvene ukuse i tradiciju, a upotreba specifičnih sastojaka i začina ono je što svaku kuhinju čini autentičnom i posebnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.