Najlepše ljubavne pesme pisala je ona; Spomenka Kovač bila je umetnica koja je živela za svoju decu

Danas nas je napustio srpski kompozitor Kornelije Kovač u 81. godini života, a malo ko zna da je njegova prva supruga Spomenka Kovač pisala antologijske stihove.

Utorak, 13.09.2022.

12:36

Izvor: superžena

Default images

Podeli:

"Ove noći jedna žena", "Zlatni dan" i "Ti si mi u krvi", samo su neke od mnogobrojnih pesama za koje je tekst pisala upravo ova žena. Nažalost, ona je mnogo ranije preminula, 2005. godine u 54. godini, od posledice raka grlića materice.

Preminuo Kornelije Kovač, Kristina se oprostila od oca

Ovaj dan ćemo iskoristiti da se prisetimo Kornelijevih lepih reči o umetničkom radu njegove Spomenke.

"Moja supruga Spomenka, koja je nažalost umrla mlada, pisala je takve tekstove da bih se zaledio. U početku sam mislio – dobar je tekst i nisam išao dalje od toga. Međutim, kada sam njoj slao jednu pa drugu kompoziciju, ona je na melodiju pisala pesme. Kada sam to pokušao s drugim tekstopiscima, nije uspevalo tako dobro. Moja bivša supruga je imala osećaj za melodijsku liniju, za dinamiku koju sam stvarao, generalno je sjajno reagovala na melodiju i harmoniju koju sam stvarao. Sve što je pisala bilo je sjajno", rekao je Kovač jednom prilikom za "Gracija.me".

Nakon smrti prve supruge, ona mu je bila druga ljubav: Kako je Kornelije Kovač upoznao Snežanu

Što se tiče njene uloge majke, njene ćerke su imale samo reči hvale, jer su odmalena osetile toplinu i nežnost kakvu jedan roditelj treba da pruži detetu.

"Mama je bila inteligentna, snažna i kreativna žena koja je živela za svoju porodicu i bila nesvesna svog ogromnog talenta. Sa devetnaest godina udala se za Kornelija, a godinu dana kasnije rodila mene. Nije završila stomatologiju koju je upisala, jer se od mog rođenja u potpunosti posvetila porodici. Sedamdesetih godina počela je da piše tekstove za različite izvođače, najviše za one za koje je tata komponovao, da bi tokom osamdesetih napisala neke od legendarnih pesama jugoslovenske pop muzike, za najveće zvezde kao što su Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Davorin Popović, Kemal Monteno, Dragan Stojnić, Bisera Veletanlić i Radmila Karaklajić. Kada sam pitala tatu kako je počela da piše, rekao mi je da je stalno nešto pisala i kada mu je jednom prilikom pokazala neki tekst, zamolio ju je da napiše i njemu za određenog izvođača. Tako je počela i nikada nije prestala, bilo da su u pitanju radio-drame, u periodu kada je radila na Radio Beogradu, TV serije ili tekstovi za popularnu muziku", ispričala je svojevremeno Aleksandra Kovač za "24sedam.rs".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare