Mama ne rasprema za svojom decom – otkrila kako ih je naučila da to rade sami

Melinda Bisram majka je dvoje dece koja se, baš kao i sve ostale majke, često nalazila u začaranom krugu neprestanog čišćenja i spremanja za svima njima, sve dok jednom nije rekla "dosta je" i naučila decu kako da sami spremaju za sobom.

Utorak, 27.09.2022.

07:27

Izvor: Motherly

Mama ne rasprema za svojom decom – otkrila kako ih je naučila da to rade sami
Foto: Drpixel/shutterstock

Podeli:

Za portal Motherly podelila je savete za koje se nada da će pomoći i drugim roditeljima.

"Svaki put kad bih išla da spremam nered koji su moja deca napravila, muž bi me prostrelio pogledom. Želela sam da to bude spremljeno odmah i na pravi način – moj način.

Ali kada sam malo bolje razmislila, shvatila sam – kome to zapravo pomaže? Deci ili meni? Kako će ikada naučiti da spremaju sami za sobom ako ja uvek radim to umesto njih?", započela je svoju priču.

1. Postavite realna očekivanja

"Prvo i najvažnije jeste da sebi i svojoj deci postavite realna očekivanja. Naravno da bismo voleli da naša deca oponašaju naš stil čišćenja, ali u stvarnosti, trogodišnjak ili četvorogodišnjak verovatno neće vratiti stvari na svoje mesto onako kako bismo mi to hteli. I to je u redu. Važno je da sami vrate igračke ili knjige na mesto, važno je da shvate da ih ne smeju ostaviti nasred dnevnog boravka. Da, možda ćemo se morati vratiti i reorganizovati (kada ne gledaju), ali naučiti ih ovoj odgovornosti u ranom uzrastu je jako važno jer će čišćenje postati deo njihove rutine", savetuje Melinda.

2. Sve okrenite na pozitivno

"Znate one dane kada ste pod stresom pa lupate po šerpama mrmljajući pritom sebi u bradu? Ne zaboravite, deca vas uvek gledaju. Ako primete da vas čišćenje uvek oneraspoloži, ni oni to neće voleti da rade. Upravo zbog toga svemu pristupajte s dozom pozitive i smeha, čak i u trenucima kada vam je teško", napominje.

3. Ne sređujte umesto njih, nego s njima


Ako su vaša deca još mala, jasno je da neće moći da spremaju sve sama. Umesto da spremate za njima i pritom prigovarate, sređujte s njima. Pokušajte čišćenje da okrenete na aktivnost koju ćete obavljati zajedno i vašem će detetu to postati zabava, a ne obaveza.

"Ako od svoje dece stalno tražimo da spremaju i svejedno to učinimo umesto njih, šaljemo različite poruke. Neka spremanje bude timski rad. Usmeravanje i pokazivanje gde stvari pripadaju pomoći će im da steknu naviku da to kasnije rade sami", objašnjava Melinda.

4. Postavite jasna pravila

"Jedno od najvažnijih pravila koje imam kada su u pitanju moje devojčice jeste da uvek moraju da spreme igračke kojima su se igrale pre nego što započnu novu igru s nekim drugim stvarima. Ovo je nešto što svakodnevno sprovodim i deluje. Nisu uvek oduševljene, ali znaju da je to zahtev da mogu nastaviti da se igraju", govori.

5. Vodite tablicu zadataka


"Manja deca jako su uzbuđena kada im zadate njihov lični posao u kući. Učinite ga vizuelno zabavnim uz njihovu tablicu zadataka. Iako odlično funkcioniše kod mlađe dece, izvrstan je i za stariju decu jer im daje određeni osećaj odgovornosti, a upravo je to ono što nastojimo da postignemo – da budu odgovorni", poručuje Melinda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare