Koliko traje patnja nakon raskida? Evo šta kažu stručnjaci

Jedan od značajnijih faktora jeste to koliko je neka osoba uložila u vezu, i da li se nadala da će potrajati.

Četvrtak, 20.10.2022.

13:44

Izvor: 24sedam

Koliko traje patnja nakon raskida? Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Motortion Films/shutterstock

Podeli:

Tuga nakon raskida veze ili razvoda braka može biti dugotrajna, pa se čini nekad da su prošli meseci ili čak godine bez značajnih promena u vašem emocionalnom stanju, kaže stručnjakinja za seks i ljubavne veze Keli Gonsaves. Ali uvek nas napadne pitanje koliko traje tuga ili patnja zbog gubitka partnera.

"Sa jednim dečkom izlazila sam samo pet nedelja pre nego što smo prekinuli, a sada gotovo četiri godine kasnije još uvek sanjam o njemu i često se pitam gde je i kako je. Kad ga u razgovoru pomenem, sama u svom glasu čujem bes i povređenost, a da ga opet sretnem, sigurno bih osetila nervozu i leptiriće u želucu", ispričala je Keli koja kaže da mnogi imaju slične priče o frustrirajuće dugotrajnim osećanjima za bivše partnere.

Na pitanje koliko treba da prođe da bi se neko preboleo, kaže, nema pravog odgovora.

"Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo je da se 71 osto ljudi koji su prošli nedavno raskid osećalo bolje nakon otprilike tri meseca, dok istraživanje iz 2018. kaže da je potrebno oko šest meseci. Jasno je da tu nema mnogo doslednosti, a, koliko bi god lepo bilo imati formulu koja će vam reći da je kraj na vidiku, nekima je potrebno mnogo duže da prebrode prošlu ljubav", ispričala je.

Psihoterapeutkinja, savetnica za parove i autorka knjige „The Phone Addiction Workbook“ Hilda Bark kaže kako ne postoji standardni predložak koliko vremena je potrebno da se preboli neko, a porodična i bračna terapeutkinja Hajdi Makbin ističe da to zavisi od osobe i toga šta radi kako bi se pomirila s raskidom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.