Potrebna su vam samo dva sastojka da osvežite i oporavite ruže, a sigurno ih već imate u svom domu

Ovaj trik dobro znaju iskusni baštovani.

Nedelja, 02.07.2023.

15:26

Izvor: 24sedam.rs/K. O

Potrebna su vam samo dva sastojka da osvežite i oporavite ruže, a sigurno ih već imate u svom domu
Foto: BearFotos/Shutterstock

Podeli:

Maltene svaka terasa i bašta ima ruže. Mnogima su baš one najlepše cveće, a njihove živopisne boje ukrašavaju životni prostor.

Iako ne traže mnogo održavanja, dešava se da budu na meti napasti u vidu bubica koje mogu da naprave velike probleme.

Da biste predupredili da im latice budu oštećene, imamo rešenje koje ne podrazumeva jake pesticide. I što je najbolje rešenje se krije u vašem frižideru. Možete se poslužiti običnim mlekom.

Dovoljno je da ga rastvorite u vodi, u razmeri 1:3 (na primer, decilitar mleka na 3 decilitra vode) i da napunite bočicu sa raspršivačem.

Poprskajte ovaj rastvor direktno na vaši, a biće efikasan protiv raznih bubica i insekata. Najbolje bi bilo da ih “uhvatite” u početnoj fazi razvojnog ciklusa, pre nego što naprave brojne kolonije na vašim ružama, kalama ili drugim cvetnicama.

S obzirom da je apsolutno neškodljiv, ovaj rastvor možete primeniti i kod povrća u bašti.

Ako su se bubice već zapatile, ne brinite, potrebno je samo da ponovite ovaj tretman više puta. Mnogi baštovani su isprobali i čisto mleko, naročito oni koji mogu da nabave organsko i tvrde da jednako dobro funkcioniše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare