Zdravlje žene

Lek protiv naleta vrućine će promeniti život žena u menopauzi, kažu lekari

Stručnjaci predviđaju da bi preparat fezolinetant koji je već odobren u Sjedinjenim Državama mogao biti pravi „blokbaster“ za hiljade žena koje se u periodu menopauze muče sa naletima vrućine.

Ponedeljak, 22.05.2023.

09:58

Izvor: RTS, Guardian

Lek protiv naleta vrućine će promeniti život žena u menopauzi, kažu lekari
Foto: VH-studio/Shutterstock

Podeli:

Kako predviđaju vodeći stručnjaci, novi lek koji deluje direktno na mozak i sprečava pojavu valunga uneće pravu revoluciju u otklanjanju nuspojava menopauze.

Pošto je u Sjedinjenim Državama već odobren prvi nehormonski lek za probleme koje nosi menopauza, a koji je proizvela kompanija "Astelas farma", stručnjaci smatraju da će ovaj lek potpuno transformisati život stotine hiljada žena.

Lek fezolinetant je odobren u SAD 12. maja, a uskoro bi mogao da bude odobren za upotrebu i u Evropi i Velikoj Britaniji do kraja godine.

"Ovaj lek će biti pravi blokbaster", smatra profesor Valdžit Dilo, endokrinolog sa Kraljevskog koledža u Londonu koji je vodio pionirsko ispitivanje 2017. koje je utrlo put za razvoj leka.

"Radi kao prekidač. U roku od dan ili dva valunzi nestaju. Neverovatno je koliko dobro ovi lekovi deluju. To će potpuno promeniti život ženama."

Efikasan i brzo deluje

Lek, koji ispituje i Evropska agencija za lekove (EMA), deluje tako što blokira moždani protein nazvan neurokinin-3 koji igra jedinstvenu ulogu u regulisanju telesne temperature kod žena u menopauzi.

Veliko kliničko ispitivanje fezolinenta objavljeno u martu pokazalo je da je, nakon 12 nedelja upotrebe, smanjio učestalost naleta vrućine za oko 60 odsto kod žena sa umerenim ili teškim simptomima, u poređenju sa smanjenjem od 45 odsto kod onih koje su primale placebo. Žene su takođe rekle da je lek smanjio jačinu valunga i poboljšao kvalitet sna.

"Ono što je zaista neverovatno u vezi sa ovim lekovima je koliko brzo deluju i koliki efekat imaju", naglašava profesor Ričard Anderson, jedan od direktora Centra za reproduktivno zdravlje Univerziteta u Edinburgu.

"Obično, estrogenu je potrebno nekoliko nedelja da bi imao efekat. Sa ovim, žene osećaju poboljšanje i posle prve tablete."

Valunzi utiču na svakodnevni život i san

Oko 70 odsto žena koje prolaze kroz menopauzu doživljava nagle nalete vrućine, a 10 do 20 odsto ih opisuje kao "skoro nepodnošljive" i navodi da ozbiljno utiču na svakodnevni život i san, i to je simptom koji uglavnom navodi žene da zatraže lekarsku pomoć. Pojedine žene uz valunge osećaju i vrtoglavicu i ubrzan rad srca.

Pošto novi lek deluje direktno na put kontrole temperature, on ne nadoknađuje estrogen, koji naglo opada u menopauzi, i zato neće uticati na širi spektar simptoma koje neke žene doživljavaju, uključujući umor, slabost mišića i kostiju, vaginalnu atrofiju i promene raspoloženja.

Napredak na ovom polju dolazi nakon decenija mukotrpnog istraživanja američke neuropatološkinje, profesorke Naomi Rens, koja je identifikovala specifičnu grupu neurona koji se uvećavaju u mozgu žena u menopauzi. Ona je dalje otkrila, mereći male temperaturne varijacije u repovima laboratorijskih miševa, da ovi neuroni oslobađaju protein neurokinin-B, koji može izazvati nalete vrućine.

"Shvatila sam da bi razumevanje moždanih kola koja kontrolišu talase vrućine moglo biti korisno u pronalaženju novih preparata, ali nisam ni pomišljala da će se to desiti za mog života", kaže profesorka Rens.

"Bila sam oduševljena kada sam saznala da je Agencija za lekove odobrila lek, delimično i zato što to pokazuje kako bazična naučna istraživanja dovode do kliničkih primena."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare