Zdravlje žene

Ginekolog o HPV: "Ukoliko se ne leči, može izazvati kancer grlića materice" VIDEO

Za godinu dana, 27.000 devojčica i dečaka od 720.000 dece uzrasta od 9 do 19 godina, primilo je vakcinu protiv humanog papiloma virusa ili HPV o trošku republike.

Utorak, 19.09.2023.

14:26

Izvor: Super žena, Prva

Ginekolog o HPV:
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Svest ljudi po pitanju HPV infekcije i dalje nije dovoljno podignuta, a gost emisije "150 minuta" bio je doktor Igor Jeremić, ginekolog koji godinama drži predavanja lekarima i u inostranstvu upravo na ovu temu.

"Moram da insistiram da i dečaci moraju da prime ovu vakcinu. I, svakako, svako ko ima devojčicu treba da razmisli o tome da primi ovu vakcinu, zaista ne treba ni časa da se čeka, jer ova vakcina izaziva, između ostalih bolesti, karcinom grlića materice od kojeg umiru sve mlađe žene. Dečaci moraju iz sličnih razloga da prime ovu vakcinu, jer ista vakcina štiti i od bolesti kao što su karcinom analne regije, penisa, karcinom glave i vrata. Ovi karcinomi su ređi, svakako će vam reći 'pa ne baš tako česta bolest', i nije. Ali ako se jednog dana desi vašem sinu, postaje sto posto važna za tog roditelja konkretno", rekao je doktor, koji smatra da je kolposkopski pregled ključan u otkrivanju infekcije.

"Ja uvek volim da kažem, kolposkopija je ključ, zlatno pravilo dijagnostike HPV infekcije na grliću. Sve vam je na dlanu, sve je pred vama. Zato ja kažem da je danas sramota da žena dobije karcinom grlića materice. Na osnovu kolposkopskog pregleda se vidi da li imate HPV infekciju pre nego što uradite HPV tipizaciju, kao i da li imate možda prekancerozu pre nego što stigne Papa test koji je loš. Sve vidim, sve mi je tu", objasnio je dr Jeremić.

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare