Životne priče

Prva u istoriji: Novinarka sa tetovažom na licu vodila program FOTO

Novozelandska televizijska novinarka Oriini Kaipara postala je prva voditeljka koja je predstavila vest u udarnom terminu sa tetovažom Maora na licu.

Četvrtak, 30.12.2021.

15:23

Izvor: 24sata.hr

Default images

Podeli:

Novinarka je ranije rekla da je "moko kauae" (tetovaža Maora) napravila 2017. godine nakon što je DNK test pokazao da u potpunosti, 100 odsto, pripada ovom narodu.

"Moko kauae" je tradicionalna tetovaža donjeg dela brade koju nose Maori žene, a označava prelaz iz devojčice u odraslu ženu. Ova drevna maorska praksa nestala je kada je Novi Zeland kolonizovan 1800-ih, ali je kasnije oživela 1990-ih kao simbol identiteta, ponosa i blaga predaka.

"Vrlo sam svesna da sam prva u tome. To mi je uvek u pozadini - da moj svaki korak i dela ruše zidove . To je novi teren za nas kao Maore", rekla je Kaipara za "Stuff".

"To je definitivno korak napred. Ovo je bio moj cilj - da vodim vesti u udarnom terminu, i to se dogodilo", dodala je Kaipara.

Oživljavanje ove prakse tetoviranja 1990-ih dogodilo se uporedo s revitalizacijom Maora i željom za dekolonizacijom.

Mnogi nosioci tetovaže suočili su se s diskriminacijom - zabranjen im je ulazak u pojedine objekte, ne mogu da zadrže posao.

Često su doživljavali maltretiranja, kako fizička, tako i verbalna.

Ipak, situacije se s vremenom popravlja, te oni postaju integralni deo društva.

Voditeljka Kaipara je posvećena akciji revitalizaciji tradicije i običaja Maora, a njeno prisustvo u vestima mogla bi natera druge da prihvate njihovu kulturu.

"Već neko vreme polako shvatam da je to puno veće od pukog čitanja vesti ili pričanja priča koje su važne za sve nas. To je, takođe, velika pobeda za ovu generaciju i sledećih 10 generacija. Ne dopustite da vas identitet ili vaša kultura butu prepreka ka uspehu. Zapravo, iskoristite to kao svoju moć. Činite dobre stvari za druge ljude", istakla je hrabra novinarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.