Hipoterapija: Kad konji leče ljude rezultati su odmah vidljivi

Timotije je pristigao. Laganim kasom došao je do dela Hipodroma, Manježa, i sačekao je svoju dragu A. A. Elegantan, smiren i odmeren ovaj poni kada se pridružila i devojčica započeo je svoju seansu.

Četvrtak, 08.06.2017.

11:58

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Hipoterapija: Kad konji leče ljude rezultati su odmah vidljivi
Foto: B92

Podeli:

U gradskoj oazi zelenila, mira i tišine, samo konji jure. Oblak prašine povremeno se nadvije, začuje se zvuk kopita… Tu su konji koji, kao Timoti i Forca koji "rade" terapiju, dok je Titina konj koji radi sportski program jahanja za decu i omladinu sa invaliditetom.

Svaki od tih konja je obučavan za namenu koju obavlja i njihove nemene su vrlo jasne. Čak, recimo, ako "nabace" koji kilogram preko standarda, moraju na dijetu. Sve je sa njima vrlo precizno i jasno, podređeni deci.

"Najčešći problemi zbog kojih dolaze deca, ali i stariji kod nas su cerebralna paraliza, mišićna distrofija, pareze, plegije, autizam, smetnje u intelektualnom razvoju, psihosocijalnom razvoju, Daunov sindrom i različiti poremećaji govora", kaže za portal "Super žena" Maja Marić, predsednik Udruženja "Potkovica" i logoped i TPK terapeut.

Ona objašnjava da terapija započinje tek nakon detaljne anamneze, pregleda i testiranja korisnika. Zatim je na redu terapijski tim koji na osnovu dobijenih podataka pravi induvidualan plan.

Hipoterapija je fizikalna, okupaciona i logopedska strategija lečenja osoba sa invaliditetom koja koristi konjski pokret za postizanje funkcionalnih ciljeva. Odnosi se na upotrebu trodimenzionalnog načina kretanja konja kao sredstva lečenja osoba sa funkcionalnim ograničenjima, neuromotornim i senzornim disfunkcijama.

Pomaci su svakodnevni, ali ne i čuda

*ALT

Što se rezultata tiče, oni su vrlo realni i evidentni.

"Deca imaju zabeležena postignuća na testovima i skalama koje se urade pre uključivanja u program i nakon određenog vremena koje je predviđeno individulanim planom. Rezultati su u oblasti motorike, jezika i govora, socijalizacije, pažnje i opažanja... pa tako imamo decu koja kroz program samostalno počinju da sede, stoje ili da prave prve korake. Ili da progovaraju jer su napravili preduslove kroz planirane aktivnosti za to. Važan je dobar plan i kontinuitet rada sa praćenjem rezultata. Ono što je interesantno jeste da smo mi prvo došli do rezultata i nakon toga smo se zapitali da li možemo i kroz merne instrumente da dokažemo kako nam je dete progovorilo. U početku je to bilo teško, dok danas svako dece koje je obuhvaćeno našim tretmanima je obavezno i testirano.
U radu uz konja dete ne doživljava čas kao da je došlo kod logopeda, što zapravo i jeste, ukoliko je logopedski tretman i obrada uz konja. Deca su potpuno opuštena, konj je fokus njihove pažnje, motivator i sve teče vrlo lako", priča naša sagovornica.

U praksi, stručnjaci bave problemima za koje su specijalizovani koristeći konja kao medijum.

Iako se ovaj oblik terapije kod nas aktivno radi poslednjih pet godina, postoje brojne zablude, nedoumice pa i zloupotrebe. Čuda se ne dešavaju, s obzirom na teška stanja koja se tretiraju, ali realno je očekivati poboljšanje opšteg kvaliteta života.

Izlečenje je moguće kod nekih poremećaja govora, lakših motorno-funkcionalnih smetnji, razvojnih strahova…

Ljubav na prvi pogled

*ALT

Za većinu dece dolazak na terapiju je prvi susret sa konjima. Neka su oduševljena i žele odmah da jašu, da se igraju. Neka su uplašena.

Kod prvih se zato odmah radi na razvoju strpljenja, a kod drugih na prevazilaženju straha.

"Adaptaciona faza je veoma važna, tada se dete navikava i na tim i na konja i na novi prostor. Deci sa razvojnim problemima toliko novog iskustva obično ne prija, zato se oni postepeno uvode u sve aktivnosti. Ova faza je i najteža, jer ih nije lako pridobiti, ali uz manje ili nešto više vremena se adaptiraju i ovo im postaje veoma prijatan tretman na koji rado dolaze. Neretko adaptacija prolazi veoma lako, jer se između deteta i konja stvara ljubav na prvi pogled", objašnjava Maja Marić koja navodi i da se i zimi rade programi.

Doduše, tada su deca i konj u štali, nema šetnje, ali ima dosta aktivnosti. Kada su deca u adaptacijonom period u TPK programu konji su reaguju neverovatno. Kreću za detetom iako im dete nije dalo nalog da krene jer to nije usvojilo, kada su deca nervozna konj se preznoji kao da je upravo okupan, kada treba da se dete pozdravi sa konjem konj pruža glavu prema detetu prvi. Oni su puni saosećanja i želje da pomognu detetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare