Većina roditelja pogrešno drži bebu: Evo kako se pravilno podiže, spušta i obrće VIDEO

Možda je vama kao roditelju svejedno kako podižete i držite svoju bebu, ali bebi svakako nije.

Petak, 16.11.2018.

12:46

Izvor: B92

Većina roditelja pogrešno drži bebu: Evo kako se pravilno podiže, spušta i obrće VIDEO
foto: Thinkstock

Podeli:

Novopečene majke u porodilištu obično dobiju savet da samo pridržavaju bebinu glavu, ali ne i detalje oko pravilnog podizanja, spuštanja i okretanja bebe.

Iako su saveti različiti u odnosu na nekadašnje odgajanje dece, fizioterapeutkinja Hristina Andrijašević kaže da je ključno da kada bebu podižemo, podižemo je uz rotaciju preko boka. Nekadašnji saveti da se beba uzima jednom rukom pod glavicom, a drugom pod guzom, sada se smatraju nepravilnim.

Ako majka od prvog dana podiže bebu preko boka uz rotaciju, stimulisaće njeno brže okretanje i pravilan rast i razvoj.

Način na koji postupamo sa bebom od ključnog su značaja za formiranje pokreta. Važno je da beba i pre trećeg meseca što više vremena provodi na stomaku na tvrdoj podlozi.

Pri držanju bebe ona ne bi trebalo da se oslanja karlicom na telo majke i da se na taj način simulira njeno sedenje, već da se uhvati iza kolena i da se karlica podigne nagore, a da leđa bebe budu oslenjena na naše telo. Na taj način rukama i telom napravite takozvano gnezdo za bebu.

Pravilno spuštanje bebe je opet preko boka i ako tako postupamo od prvog dana, beba će brzo postići kontrolu glave.

Kako pravilno rukovati sa bebom, kako izgledaju vežbice za grčeve i za podsticanje samostalnog sedanja pokazala je fizioterapeutkinja Hristina Andrijašević. Detaljnije pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare