Svake godine u Srbiji 1000 novoobolelih žena: Zašto za rezultat Papa-testa čekamo mesec dana?

Na društvenim mrežama počelo je da se priča koliko dugo se u Srbiji čeka na rezultate Papanikolau testa koji služi za rano otkrivanje raka grlića materice.

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:08

Izvor: B92

Svake godine u Srbiji 1000 novoobolelih žena: Zašto za rezultat Papa-testa čekamo mesec dana?
foto: Thinkstock

Podeli:

Počela je evropska nedelja prevencije raka grlića materice koja služi da podigne svest žena o ovoj bolesti i značaju preventivnih pregleda.

Kada je reč o obolevanju od raka Srbija se posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Prethodno je bila na četvrtom.

Baš zbog ovih podataka važno je da sve žene minimum jednom godišnje odlaze kod ginekologa gde će uraditi kolposkopski pregled uz Papanikolau test.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje više od 1000 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih.

Na društveni mrežama i portalima mnoge žene su se žalile kako se u domovima zdravlja na rezultate papa testa čeka i više od mesec dana i pitaju se da li su posle tog vremena rezultati validni.

Zašto se toliko čeka na ove rezultat, koliko dugo „važi“ dobijeni rezultat i zašto je Srbija u samom vrhu po oboljevanju i smrtnosti od raka grlića materice pogledajte u našem videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.