Tri recepta za zdravo mršavljenje: Evo kako da iskoristite ovaj moćan začin

Poznato je da cimet ima odlična lekovita dejstva i da je začin broj jedan u svakoj dijeti i detoksikaciji, a evo kako da ga najbolje iskoristite za oslobađanje od viška kilograma.

Utorak, 26.02.2019.

13:30

Izvor: B92

Tri recepta za zdravo mršavljenje: Evo kako da iskoristite ovaj moćan začin
foto: Anna_Shepulova/depositphotos.com

Podeli:

Najaromatičnija začinska biljka na planeti - cimet, svoju upotrebu je našao u svim svetskim kuhinjama kao sastavni deo slatkiša, ali se on u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa prekomernom težinom.

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i sprečava njihov rast. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

Jutarnji čaj će biti još ukusniji ako u njega dodate cimet, čime će ovo postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Na jednu šolju čaja optimalno je staviti jednu kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda. Kalorije koje se nalaze u dve kašičice meda neće se “lepiti” za telo jer su cimet i med odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. Cimet i đumbir su još jedna dobra kombinacija za mršavljenje. U dve kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. Neka ovo posluži kao čarobni premaz za tost, kada je vreme za užinu.

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim delovima meda i cimeta, po pola kašičice. Popiti pola sata pre odlaska na spavanje.

Dozvoljena dnevna doza cimeta

Preporučena dnevna doza cimeta varira u zavisnosti od dostupnih izvora i kreće se od 0,1 do 2 grama dnevno. Međutim, treba imati na umu da konzumiranje većih količina cimeta može dovesti do nuspojava, te je najbolje posavetovati se s lekarom pre nego što dodate velike količine cimeta u vašu prehranu.

Kako se koristi cimet?

Cimet je začin koji se često koristi u raznim sferama života, od kulinarstva do tradicionalne medicine. Prah cimeta se dobija iz sušene kore stabljike ove egzotične biljke a zatim se koristi. Postoje dva glavna tipa cimetaa to su cejlonski cimet i kineski cimet.

Cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim i aromatičnijim, dok je kineski cimet češće dostupan i jeftiniji. Cimet se takođe koristi u tradicionalnoj medicini za različite terapijske svrhe, kao što su smanjenje nivoa šećera u krvi i smanjenje upale.

Da li cimet može da škodi?

Cimet je uglavnom bezbedan za konzumiranje, međutim ako se konzumira u velikim količinama ovaj začin može izazvati neke neželjene efekte. Prekomerna konzumacija cimeta dovodi do problema kao što su povraćanje, dijareja i grčevi u stomaku.

Takođe, cimet može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Cimet sadrži kumarin, hemijski sastojak koji šteti jetri ako se konzumira u prekomernim količinama.

Koji cimet koristiti?

Postoje dve osnovne vrste cimeta a to su cejlonski i kineski cimet.Oba vrsta cimeta su kvalitetna, ali cejlonski cimet se smatra kvalitetnijim i aromatičnijim od kineskog.

Cejlonski cimet sadrži više eteričnih ulja i ima bogatiji, složeniji ukus i miris. Kineski cimet se češće koristi u kulinarstvu zbog pristupačnosti i cene. Cejlonski cimet se za razliku od kineske vrste smatra boljim izborom za terapijske svrhe, jer sadrži više korisnih sastojaka poput antioksidanasa i antiinflamatornih elemenata.

Međutim, ovo ne znači da kineski cimet nema vrednost jer i on nalazi primenu i mnogim drugim oblastima.

Cejlonski cimet za mršavljenje

Cimet se često koristi kao pomoćnik tokom procesa mršavljenja zbog njegove sposobnosti da reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje želju za slatkim namirnicama. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se tačno utvrdilo koliko cimet, a konkretno ceijlonski cimet može da pomogne prilikom gubitka kilograma.

Takođe, važno je napomenuti da samo konzumiranje cimeta ili dodavanje u ishranu neće dovesti do gubitka težine, ali ovaj sastojak svakako može biti koristan dodatak zdravoj ishrani. Pre nego što napravite značajne promene u vašoj ishrani ili programu vežbanja, preporučuje se da se posavetujete sa stručnjakom za ishranu, kako biste odabrali program koji će najviše odgovarati vašim životnim navikama, rutini i opštem zdravstvenom stanju.

Cimet dijeta

Cimet dijeta generalno podrazumeva konzumaciju cimeta uz obroke koji imaju manju kalorijsku vrednosti, i ova dijeta, kao i svaka druga ima prednosti ali i mane.

Prednoost se ogleda u gubitku kilograma do kog između ostalog dolazi zbog koršćenja začina koji istovremeno može blagotvorno uticati na vaš organizam u raznim kontekstima. Naučna istraživanja su dokazala da cimet podiže temperaturu tela i na taj način pomaže tokom procesa topljenja masnih naslaga u organizmu.

Skoro da nema namirnice koja sadrži toliko antioksidanata kao cimet. Kada unesete jednu malu kašiku cimeta u vaš organizam to je kao da ste popili punu čašu soka od pomorandže ili pola šolje borovnice.

Med i cimet dijeta je dobra i zbog skidanja kilograma a i za kompletno stanje organizma. Ovaj napitak može da posluži kao prevencija mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti.

Kombinovanjem ove dve namirnice se reguliše nivo holesterola u krvi i poboljšava se rad srca. Takođe se i drži šećer pod kontrolom što je jedna od veoma važnih stavki.

Dijabetičari su ljudi kojima je teško pronaći dijetu koja neće dovesti do pogoršanja njihovog stanja. Ova dijeta može biti jedna od idealnih za ljude sa nekim zdravstvenim problemom.

Med i cimet za mršavljenje

Kombinovanje meda i cimeta može pomoći vašem telu na više različitih frontova, ali upotreba ova dva sastojka ima odličan uticaj i na redukciju telesne težine. Ove sastojke možete kombinovati u fromi napitka ili kaše.

Napitak sa cimetom i medom

U čašu tople vode dodajte jednu kašiku cimeta i jednu kašiku meda. Promešajte sastojke i ovaj napitak popijte ujutro na prazan stomak. Ovaj smeša pomaže prilikom regulisanja šećera u krvi i podstiče metabolizam.

Kaša sa cimetom i medom

U šerpu stavite pola šolje vode i dodajte jednu četvrtinu šolje ovsenih pahuljica. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok ovsene pahuljice ne dobiju mekanu teksturu. Uklonite sa vatre i dodajte jednu kašiku cimeta, jednu kašiku meda i i pola šolje mleka. Ovaj obrok je bogat vlaknima i ugljenim hidratima i pozitivno utiče na opšte zdravstveno stanje organizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare