Detektivi iz Zoo-vrta: Novi roman Miloša Petkovića u izdanju Pčelice

Miloš Petković se proslavio svojim romanima epske fantastike, a u svetu književnosti za decu pažnju javnosti je privukao prvom tetralogijom epske fantastike za decu Patuljci i vile, koju je objavila Izdavačka kuća Pčelica. Saradnju sa Pčelicom Miloš Petković nastavlja objavljivanjem romana Detektivi iz zoo-vrta.

Četvrtak, 23.01.2020.

09:27

Izvor: Super žena

Detektivi iz Zoo-vrta: Novi roman Miloša Petkovića u izdanju Pčelice
Foto: Promo

Podeli:

U svom dobro poznatom stilu eruditivnosti i vrsnog poznavaoca različitih mitologija Petković započinje i ovaj roman, ali već nakon Prologa radnja dobija odlike jednog drugog žanra. Bez obzira što smo očekivali još jedan roman u duhu epske fantastike sa mitološkom podlogom, kao što naslov diskretno najavljuje, roman prerasta u detektivski u kome su životinje glavni likovi. Sklon racionalizaciji iracionalnog Petkoviću je Prolog pun fantastike bio potreban da opravda sposobnost životinja da razumeju i govore ljudskim jezikom.

Poput Don Kihota, koji je, čitajući viteške romane i sam poželeo da postane vitez, životinje iz Petkovićevog romana volele su da čitaju detektivske romane, ovladale su osnovnim metodama detektivske istrage i same poželele da postanu detektivi. Među njima je prednjačio veverac Žirkul Tvoaro, koji je potpuno ovladao detektivskim metodama zaključivanja i koji je među ostalim životinjama bio takoreći „mozak operacijeˮ.

Zanimljivo je da Miloš Petković u ovom romanu, pored malopre pomenute sposobnosti životinja da se ponašaju kao ljudi, potpuno napušta svet fantastike, a epizode koje bismo isprva tumačili kao fantastične on racionalizuje. Sve počinje krađom eksponata sa izložbe „Mitologija starih narodaˮ. Mali detektivi iz zoo-vrta kreću u istraživanje i dolaze do saznanja da su iz muzeja nestali jedan vampir, vukodlak, veštica, duh i bauk. Umesto da se istraživanje, a samim tim i dalji tok radnje pretvore u mračnu mitološku priču sa elementima strave i užasa, dešava se suprotno – detektivi iz zoo-vrat otkrivaju, a Žirkul Tvoaro inteligencijom pravog detektiva, zaključuje da je sve jedna velika prevara osmišljena od strane upravnika kako bi ovim spektaklom povećao interesovanje ljudi za Muzej i time povećao posećenost.

Pored zanimljive priče, ovaj roman će deci pokazati da stvari nisu baš uvek onakve kakvima se predstavljaju, da iza naizgled neobjašnjivih pojava stoje jasne namere pojedinaca da manipulišu masom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare