Nemice traže da im se plate dodatni poslovi koje su imale kod kuće tokom karantina

Grupa žena iz Nemačke odlučila je da vladi te zemlje ispostavi račun za, kako su navele, dodatne poslove koje su bile prinuđene da rade u vreme karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa.

Sreda, 20.05.2020.

13:40

Izvor: Tanjug

Nemice traže da im se plate dodatni poslovi koje su imale kod kuće tokom karantina
Foto: depositphoto/HayDmitriy

Podeli:

Kako piše Juronjuz (Euronews.it), a prenosi italijanska štampa, reč je o ženama koje su zaposlene, imaju svoju profesiju, ali su u vreme blokade, pored svog posla "od kuće", morale dodatno da se brinu o deci, da im pomažu u učenju i pisanju domaćih zadataka, da kuvaju, peru, peglaju i da, kako su navele, po potrebi "budu psiholog" mužu ili deci.

Reč je o svim onim poslovima koje su morale da rade sve vreme tokom karantina, a koje inače obavljaju nezaposlene domaćice, a one imaju i svoj redovni posao.

Ideja je potekla od arhitekte Karin Hartman, iz nemačke pokrajine Saksonije, majke troje dece, koja je pozvala žene sa istim ili sličnim iskustvom.

Formirale su grupu l''hashtag #CoronaElternRećnenAb, ("Računi roditelja za koronavirus"), koja je na socijalnim mrežama postigla uspeh i ima sve više članova.

Od simbličnog gesta, ideja je prerasla u nacionalnu kampanju koja ima za cilj da ukaže na važnost ali i ekonomsku cenu posla koji se obavlja između kućnih zidova.

Karin i ostale majke članice ove grupe smatraju da je posao koji su radile kod kuće u vreme karantina bio "dodatni, a neplaćeni posao", koji je mnogima od njih oduzeo vreme za profesionalni rad.

Članica grupe Patricija Kamarata (Patricia Cammarata), poznata blogerka, ističe da kampanja ima za cilj da ukaže na važnost nevidljivog i svakodnevnog rada onih koji brinu o drugima i svojim porodicama.

Na svojoj "fakturi" Patricija je napisala: "obuka i pomoć deci, od 17. marta do 15. maja, ukupno 22.296 evra za uloženo vreme, uključujući i troškove materijala, struje, vode i grejanja".

Račun je ispostavila i Andrea Reif, blogerka i zaposlena majka troje dece iz Minhena, koja procenjuje da joj država duguje 12.423,60 evra za šest nedelja dodatnog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.