Šta kada se nađete u toksičnoj vezi: Ovo su znaci za uzbunu

Iskustvo devojke koja je bila u toksičnoj vezi promeniće vam pogled na svet.

Sreda, 24.03.2021.

15:10

Izvor: TV Prva

Šta kada se nađete u toksičnoj vezi: Ovo su znaci za uzbunu
Foto: Printscreen/Prva TV

Podeli:

Često se dešava da ne želimo da prihvatimo da odnos u kom se nalazimo možda nije dobar za nas. Tolerišemo, pravdamo i ostajemo sa partnerom u vezi u kojoj nismo ni srećni ni ispunjeni. Kada dođe do raskida, shvatite da vam je pao kamen sa srca i da ste prodisali.

Postavlja se pitanje - kako da prepoznate da ste upali u zamku lošeg emotivnog odnosa koji naizgled deluje kao dobar?

"Osećaš nezadovoljstvo, ali tek kada se distanciraš u odnosu, kad se osetiš istrošeno posle veze, tek je to trenutak u kom shvatiš da ipak to nije bilo to. Potpuno sam izgubila sebe, svu energiju", iskustvo je devojke koja je bila u toksičnoj vezi, koje je podelila sa gledaocima "150 minuta" kada ju je ugostilaTV Prva.

Toksična veza sputava i ruši samopouzdanje.

"Ulazimo u začarani krug zbog kvazisigurnosti i ne može se izaći iz toga, jer se misli da je bolje i to nego nešto novo i drugo", rekla je devojka, koja se mnogo bolje oseća nakon raskida i koja pokušava da ponovo vrati samopouzdanje.

Ako se veći deo vremena osećate loše u emotivnom odnosu, vodite računa o tome šta ćete izgovoriti i čini vam se da partner ne ulaže dovoljno truda, najverovatnije se nalazite u toksičnoj vezi.

"Toksičan odnos je bazično bilo koji odnos koji utiče negativno na jednog ili oba partnera koji su u njemu. Toksična veza ne mora biti samo u partnerskom, već u bilo kom međuljudskom odnosu", rekla je Milica Grujić, psihologica. Ona je dodala da neke veze mogu od samog početka da budu toksične, dok neke mogu s vremenom da postanu takve.

*ALT

Kako prepoznati toksičnu vezu?

"Postoje mnogi znaci i mora da postoji neka vrsta kontrole koja nije normalna. Mnoge toksične veze imaju i toksičnu komunikaciju koja je zasićena negativnom energijom, kritikama, sarkazmom, optužbama i osećajem da nikada nisi dovoljno dobar", rekla je Milica Grujić.

U takvim vezama, partneri pokušavaju da spreče razvoj drugog partnera. Uzrok toksičnih odnosa su uglavnom individualni problemi koji ne dozvoljavaju razvoj veze. To su ljudi koji se plaše napuštanja, oni koji nisu samostalni, ljubomorne osobe i slično. Često postoji i zabluda da je nešto ljubav, a u partneru se vidi spas.

Zašto je teško prekinuti toksičan odnos?

"Toksične veze veoma negativno utiču na samopoštovanje i samopouzdanje i to se preliva na sve oblasti života", rekla je Milica Grujić i dodala da u toksičnom odnosu ne mora nužno da postoji fizičko nasilje, ali da je manipulacija uvek prisutna. Ujedno, čin manipulisanja ne mora da bude svestan.

Toksične veze izoluju osobe od drugih ljudi, pre svega jer se partner i trudi da izoluje svog partnera i kontroliše sa kim provodi vreme. Takođe, osobe koje su u toksičnoj vezi osećaju i sramotu, pa se samostalno izoluju iz drugih odnosa.

Kako prekinuti lošu vezu?

Neki toksični odnosi mogu da se poboljšaju, dok drugi ne mogu. Pre svega, neophodna je svest oba partnera, kao i uviđanje grešaka.

"Ukoliko osoba prepoznaje znake loše veze, osećaje gušenja i slično, mora da prelomi. Neophodno je postojanje racionalnog mišljenja", rekla je Milica i savetovala svima da pričaju sa ljudima iz okoline i dele mišljenja. Takođe, postoje i terapije, kako individualne, tako i za parove, i one se uvek toplo preporučuju.

Imajte na umu da ljubav ne treba da boli, već veza treba da nas čini srećnim.

U video-prilogu pogledajte ispovest devojke koja je bila u toksičnoj vezi, kao i savet psihologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.