Super devojke: One su osvojile tri medalje za Srbiju u sinhronom plivanju u Kazanju FOTO

Ovo je nezapamćeni, ali zasluženi i dugo očekivani uspeh naše reprezentacije u ovom, u našoj zemlji, nedovoljno poznatom sportu.

Ponedeljak, 26.04.2021.

14:09

Izvor: B92

Super devojke: One su osvojile tri medalje za Srbiju u sinhronom plivanju u Kazanju FOTO
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Prošlog vikenda, seniorska reprezentacija Srbije u sinhronom plivanju, u sastavu Nevena Dimitrijević, Jelena Kontić, Sofija Džipković i trener Svetlana Kontić, osvojila je 3 medalje u trećoj etapi Svetske serije u Kazanju. Dve bronze, u olimpijskim disciplinama Slobodni i Tehnički duet, kući donose seniorke Nevena i Jelena, dok srebro u disciplini Slobodni solo donosi juniorka, rezerva u duetu Sofija Džipković.

Nevena Dimitrijević ima 24 godine i student je Fakulteta Organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Jelena Kontić ima 20 godina i student je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (bila je učenica I beogradske gimnazije i školi je veoma zahvalna na podršci i razumevanju koje su nastavnici i direktor pokazali u periodu od 2017. do 2020.). Sofija Džipković ima samo 17. godina i učenica je XIV beogradske gimnazije.

Naše seniorke, reprezentativke,dolaze iz različitih klubova - Jelena i Sofija su članice kluba "Vračar", dok je Nevena članica kluba "25. maj". Zanimljivo je što su takmičarke Nevena i Jelena, kao i njihov trener sa Dorćola, pa smo do priključivanja Sofije imali jednu pravu dorćolsku ekipu.

Zanimljiva je činjenica da je na svom prvom međunarodnom takmičenju u seniorskoj kategoriji naša Jelena Kontić, tada 16.godišnjakinja, bila jedna od najmlađih učesnica Svetskog prvenstva u Budimpešti 2017 godine. Ujedno je bila i duplo mlađa od takmičarki reprezentacije Kine koje su se takmičile u disiplini duet. Jelena je ujedno i jedina sinhrono plivačica sa dijabetesom koja se uspešno takmiči na svetskoj sceni u najvišem rangu takmičenja.

*ALT

"Sredinom aprila naše reprezentativke su nastupale na prvom takmičenju nakon 20 meseci pauze. Ko nije u sportu ne može ni da zamisli koliko su sportisti pogođeni ovom pandemijom. Dve godine pre Olimpijskih igara, trener sa timom pravi plan kako bi takmičari bili na vrhuncu u vreme Olimpijade, a onda se desi pandemija koja ne samo da pomeri Olimpijske igre, već vas ostavi mesecima bez treninga. Bazeni su mesecima bili zatvoreni, a onda i kada su se otvorili, stvari su se veoma polako vraćale u normalu ( iako ne možemo ni sada, posle godinu dana života sa Kovidom, da kažemo da su se stvari vratile u “normalu”). Teško je bilo i gotovo nemoguće zaštititi sportiste od zaražavanja virusom, koliko god da vode računa. Mi nemamo uslova da nam svi sportisti borave neki duži vremenski period u okviru sportskih centara gde bi bili odvojeni od ostatka populacije, redovno testirani na Kovid kako bi mogli nesmetano da treniraju", objašnjava za Super ženu B92net trener tima Svetlana Kontić, iskusan trener sa 30 godina uspešne trenerske karijere, koja je i naš trenutno jedini A sudija na FINA listi međunarodnih sudija.

Međunarodna takmičenja FINA Svetske serije su počela da se održavaju, ali pod veoma strogim uslovima.

"Pre odlaska na takmičenje radi se PCR test, zatim se po dolasku u hotel radi ponovo PCR test kao i brzi antigenski test. Iz sobe vam nije dozvoljeno da izađete sve dok vam ne stigne negativan rezultat testa. PCR se ponovo radi na svakih 48 sati. Celo takmičenje mora biti sprovedeno u takozvanom “bubble”-u i kretanje je dozvoljeno samo u onim delovima koji su raspoređeni za vašu kategoriju učesnika, uz obavezno nošenje maske svuda. Moramo da pohvalimo i naš Savez za sinhrono plivanje Srbije koji je uspeo u saradnji sa gradskim savezom da organizuje nekoliko takmičenja od početka ove godine, uz poštovanje svih epidemioloških mera", kaže trener Svetlana Kontić.

Bez obzira na uslove treniranja koji nisu idealni, kada im je omogućeno da se vrate treninzima svi su bili srećni. Prvih nekoliko meseci je bilo veoma teško - vraćanje u ritam i formu nakon tako dugačke pauze delovalo je kao Sizifov posao.

"Malo ko zna da treninzi naših reprezentativki traju ponekad i po 6 sati (samo u vodi), tu su treninzi u sali, zatim treninzi u teretani, od skoro jednom nedeljno treninzi plesa i pilatesa. Devojke treniraju 6 dana nedeljno u proseku po 5-6 sati dnevno. Veliki je uspeh i sreća kad su vam takmičari zdravi i kada nemaju česte povrede. O svemu se mora voditi računa. Našu ekipu Kovid-19 kao i mnoge nije zaobišao, ali je to bila samo još jedna u nizu poteškoća koje su se uspešno prevazišle. Treba napomenuti i da je Olimpijski komitet Srbije brzo reagovao i omogućio da se sportisti na vreme vakcinišu", kaže Svetlana Kontić.

*ALT

Ženski sport je i dalje u senci muškog sporta kod nas. Stvari se menjaju ali polako.

"Nakon što smo 2018. uz pomoć donacija nekih divnih ljudi i kompanija uspeli da se takmičimo u Svetskoj seriji i postignemo određen rezultat, Olimpijski komitet Srbije i Ministrarstvo omladine i sporta nam pružaju značajniju podršku i na tome smo veoma zahvalni", kaže Svetlana Kontić.

*ALT

Devojke se pripremaju za Evropsko prvenstvo koje se održava u Budimpešti u periodu od 10 - 15 maja ove godine, a zatim i za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, koji će biti održan u Barseloni od 10-13. juna. Sofija Džipković se priprema za Evropsko juniorsko takmičenje koje treba da se održi od 30. juna do 6. jula ove godine na Malti.

Kako je ovo olimpijska godina sav fokus je stavljen na olimpijske discipline, u našem slučaju Slobodan i Tehnički duet. Po prvi put u istoriji sinhronog plivanja, od kada postoje kvalifikacije za Olimpijske igre, Srbija ima šanse da se kvalifikuje.

"S obzirom da je broj učesnika smanjen i da već po dva dueta dolaze po automatizmu sa svakog kontinenta + domaćin Olimpijskih igara, biće teško ali ne i nedostižno kvalifikovati se", naglašava Svetlana Kontić.

Srbija je jedina zemlja koja se u toku jednog olimpjskog ciklusa (od 2017. do 2021) podigla na bodovnoj skali skoro 10 poena, što je nezapamćen uspeh u novijoj istoriji sporta. Za to su zazlužni trener i naše devojke koje su veoma posvećene sportu koji zahteva mnogo odricanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.