Instruktori zavođenja o udvaranju: "Mali signali"

Letnje „ljubavi“ pozitivno deluju na mozak, kažu psiholozi. Oni koji ih dožive osećaju više energije i manje stresa. Gosti "Jutra" na TV Prva Miloš Koprivica, instruktor zavođenja i Stojan Novaković, stručnjak za govor tela, oktrili su šta klijenti najčešće traže da ih nauče.

Sreda, 14.07.2021.

13:14

Izvor: TV Prva, super zena

Instruktori zavođenja o udvaranju:

Podeli:

"Kako je krenulo toplije vreme, ljudi su shvatili da je vreme da se aktiviraju. Sve više se javljaju klijenti. Neko traži da povrati bivšu, a neki žele da pobede svoje strahove i zonu komfora. Prvo što im kažem je da treba da raščiste emocije, da preduzmu tehnike emotivnog detoksa, pa da onda krenemo. Za to je nekad potrebno sat vremena, nekad mesec dana", rekao je Miloš Koprivica.

A koji pokreti odaju te male signale?

"Naše telo stalno šalje neke signale, određene emocije. Žene, na primer, mnogo više govore kroz pokrete - dodirivanje kose, igranje sa nakitom. Često to rade i zbog stresa, ne mora da znači emotivnu poruku. Žene su te koje započinju flert, naučno je dokazano. Sam pogled koji traje duže od tri sekunde, znak je da je u pitanju flert i da je devojka osetila atrakciju prema muškarcu. Ako muškarac nije prepoznao to, izgubio je taj momentum", objasnio je Stojan Novaković.

Miloš navodi koliko je važno da klijent zna gde je sam sa sobom - kakve su mu socijalne veštine, komunikacija i onda zna na čemu treba da se radi, kako bi izgradio svoj životni stil.

Najčešće pomoć traže muškarci koji su nesigurni, imaju socijalne strahove.

"Uvek ih prvo savetujem da nauče da prilaze devojkama, u najobičnijoj komunikaciji, da naviknu da imaju interakciju. Kada im poraste samopouzdanje, onda radimo dalje", kaže Miloš.

A kako smo se nekada zaljubljivali i venčavali bez savremenih pomagala poput društvenih mreža, mobilnih i sl i modernih instruktora i psihoterapeuta, kada su postajala samo posela, vašari?

"U dolini zapadne Morave, postojala su kućni saveti baba, deda i svako mesto je imalo nekog ko je spajao porodice. Sve se materijalizovalo na saborima, okupljanjima, gde su se prikazivale nove udavače i mladoženje, kibicovalo se...", kaže Žarko Marković, hroničar Vrnjačke Banje i Novog Sela.

A kako se neverbalna komunikacija odražava na društvenim mrežama? "To su i slike koje postavljamo, način na koji pišemo poruku, tri tačke koje stavljamo", naveo je Stojan Novaković.

Pogledajte ceo razgovor u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare