Karolina: Napustila siguran posao, osnovala firmu i sada je uspešna finansijska savetnica

"Ja se uglavnom ne bodrim, već borim. Prvo odmorim, naspavam se dobro, i onda čak i uprkos padu motivacije nastavljam dalje kao da se ništa (sa mojom motivacijom) nije desilo. To je razlika između biznisa i hobija, jer dok kod hobija možemo da kažemo neću ovim sada se bavim jer mi nije do toga uopšte, to mi ne prija sada. Kod biznisa isto možemo nekad da kažemo, ja sada ovo neću da uradim, jer mi se to ne radi. Ipak, klijenti, poslovni partneri će zapamtiti kada im se nađete kada ste im bili potrebni premda je vama to predstavljao dodatni napor. Naravno ne treba ići stalno preko sebe, već treba osetiti kada i gde morate da zapnete za svoj biznis, a kada možete da se više bavite sobom a ne poslom."

Sreda, 30.06.2021.

08:11

Izvor: B92

Karolina: Napustila siguran posao, osnovala firmu i sada je uspešna finansijska savetnica
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Karolina Herbut (37) je finansijska savetnica, biznis kouč i preduzetnica koja uživa u demistifikaciji finansija i već 3 godine opet živi u Malom Iđošu,varošici za koju kaže da štedi vreme. Nju je predložila njena prijateljica Milica Kuzmić, a za Karolinu je rekla da je "posvećena preduzetnica koja edukuje ljude u domenu finansija" i "koja ohrabruje žene u ovoj sferi putem edukacija, kurseva i predavanja".

Pozvali smo je i razgovarali sa njom u okviru akcije "Biramo super ženu" i pitali smo je kako je rešila da postane preduzetnica i kako se nosila sa prvim preduzetničkim neuspehom.

"Živim u maloj varošici između Novog Sada i Subotice. Uvek su mi se sviđali veliki gradovi i jedva sam čekala da idem na studije u Novi Sad. Tamo sam završila osnovne i master studije na Fakultetu tehničkih nauka, odsek Inženjerski menadžment, usmerenje Upravljanje preduzećem. Studije su bile prva veća prekretnica i prvi veći izazov u mom dotadašnjem životu. Imala sam veliku dilemu oko toga da li ću uspeti da ispratim nastavu. Taj momenat bio je vezan za strah od studiranja i dilemu da li mogu uspešno da savladam gradivo na srpskom jeziku. Razlog leži u tome što sam osnovnu i srednju školu završila na mađarskom jeziku i sve do studija nisam aktivno koristila srpski jezik.

Suočila sam se sa tim strahom i prva godina je bila nešto teža dok se nisam navikla na sve izraze, ali posle sam se uhodala. Iako sam posle živela i u Beogradu, mogu reći da istinski mir u Malom Iđošu mi je donela činjenica da je lakše graditi svoj biznis ako ne plaćate kiriju i ako možete da uštedite na hrani i još brojnim stavkama, i ako imate podršku ukućana, u mom slučaju je to bila moja majka. Zato i ne treba da zaboravimo koliko znači ako neko umesto vas uradi neke inače neplaćene kućne poslove kao kuvanje, spremanje, nabavka. Osim ovih prednosti, činjenica je da u manjim mestima, kao u Malom Iđošu, možete da uradite često 5 puta toliko stvari u istom danu, što vam znatno štedi vreme. Naravno tu je i kontakt sa prirodom i životinjama, koje u naš život unose dodatni spokoj. Ne treba zaboraviti ni opuštene razgovore koje uvek možete da vodite sa svojim komšijama, prijateljima u bilo koje doba dana."

Govorila nam je i o karijeri, ali i o tome kako je došla do toga da bude preduzetnica.

"Pri završetku master studija krenula sam da radim u jednoj svetski poznatoj švajcarskoj firmi. Posle par meseci sam osetila da će tu moj napredak u karijeri biti jako spor. Takođe sam imala tada osećaj da Novi Sad pruža ograničene mogućnosti u tom pogledu i jako sam želela da život nastavim u Beogradu. Kako sam ljudima u svom okruženju stalno pričala o tome da želim da se bavim ljudskih resursima, na kraju se ispostavilo da otac poznanice od poznanice ima malu firmu koja se time bavi i ponudio mi je posao u Beogradu. U mojoj porodici su svi bili šokirani kada sam ja prihvatila ponudu da napustim siguran posao u švajcarskoj firmi da bih otišla u Beograd u neku malu firmu koja se bavi ljudskim resursima. U toj firmi sam radila samo mesec dana, ali taj prelazak u Beograd je bio ključan da nešto kasnije dobijem posao u firmi koja je tada ulazila na srpsko tržište. Imala sam priliku da u 2008. godini kao 24-godišnjakinja direktno sa osnivačima gradim firmu od nule i ta firma je ubrzo imala više od 75 zaposlenih. Ja sam postala zastupnica te kompanije i bila sam zadužena za celokupno poslovanje."

*ALT

"Videvši svoj uspeh koji sam ostvarila u kompaniji, 2011. sam pokrenula svoj prvi privatni biznis u Beogradu, dala otkaz u nameri da se posvetim svom biznisu, koji se nikad nije razvio. Moja prva preduzetnička priča završila se neslavno, ništa nije pošlo tako kako sam planirala, željeni prihodi su izostali, a ja sam morala da pokrivam i lične i poslovne troškove, rate kredita, kiriju... Ni godinu dana nije prošlo i morala sam da priznam sebi neuspeh. Nakon toga sam se ponovo vratila u korporaciju i nastavila da radim u ovom okruženju još neko vreme, sve dok se opet nije pojavila želja za preduzetništvom i nisam bila spremna da se vratim preduzetništvu, sada sa mnogo više znanja, pouka i željom da u narednim godinama radim i ulažem u nešto što je samo moje. Posle 9 meseci, ponovo sam se vratila u staru komaniju, stekla sam više od osam godina rukovodećeg iskustva u finansijskom sektoru. Otvorila sam više od 30 menjačnica, rukovodila firmom koja je imala preko 75 zaposlenih i koja je u 2017. godini ostvarila više od 370.000 evra neto dobiti. U to vreme sam bila i predsednica Udruženja menjača Srbije i radila sam na tumačenju propisa, a predlagala sam izmenu i modernizaciju propisa."

Iskustvo koje je sticala ticalo se rada sa kešom, pa je rešila da pokrene blog sa finansijskim savetima, a posle se njeno znanje i iskustvo razvilo u nešto mnogo veće.

"Ljudi su mi se stalno obraćali sa pitanjima u vezi sa novcem, bankama. Onda sam 2017. nakon puno razmišljanja, odlučila da opet izađem iz korporativnog sveta i da svoju drugu preduzetničku priču započnem baš u Malom Iđošu. Mogu da kažem da sam se tako odlučila jer mi je kao preduzetnici bio potreban balans između stresnih situacija koje preduzetništvo svakodnevno donosi i mira koji pružaju manja mesta kao što je i Mali Iđoš. Osnovala sam kompaniju koja se bavi finansijskim savetovanjem, edukacijom i biznis koučingom. Konkretno, pomažem fizičkim i pravnim licima da preuzmu kontrolu nad svojim finansijama, uvećaju svoju ušteđevinu, kreiraju pasivne prihode i dodatnu zaradu, štede i investiraju i da ostvare svoje lične i poslovne ciljeve. Tokom 2018. godine sam u porodičnoj kući u Malom Iđošu pokrenula Source Hub mali ruralni coworking prostor i prostor za razne događaje. Skoro sve radim onlajn, a najviše me raduje da sam lansirala sam i prvi online kurs o ličnim finansijama na našim prostorima, e-knjigu "Upravljanje ličnim finansijama" i jedinstvenu štampanu finansijsku beležnicu. Programi i saveti koje delim sa drugima su nastali na osnovu mojih iskustava i na osnovu transformacije mojih grešaka i grešaka mojih poznanika, saradnika i klijenata u korisne lekcije na polju ličnih finansija i vođenja poslovanja. Jedan poseban razlog zašto sam krenula da se bavim ovom temom jeste što sam htela da pokažem ljudima da finansije ne moraju biti komplikovane, teške i dosadne. Nasuprot, treba da budu jednostavne i praktične. Tako da kada pričam ili pišem o ovoj temi trudim se da to bude jezikom da to svako može da razume, a da finansijske preporuke budu praktične da svako može odmah da primeni."

*ALT

Karolinu smo pitali kako izgleda jedan njen dan finansijske savetnice i biznis kouča.

"Počinje uglavnom jutarnjom šetnjom. Mnogima je teško da nađu način kako da se posvete svojim finansijama i koji način budžetiranja radi za njih. Meni je trebalo puno vremena i testiranja da shvatim kako mogu da uključim neku fizičku aktivnost u svoj dan. Tako da danas uglavnom se prvo posvetim sebi, šetnjom ili drugom fizičkom aktivnošću, makar to trajao samo 15 minuta, bolje išta nego ništa. Posle doručka se posvećujem poslu, što obuhvata odgovaranje na mejlove, održavanje konsultacija i radionica, rad na novim programima, sastanke sa saradnicima i dogovaranje i sprovođenje prodajnih i marketinških aktivnosti. U toku dana imam pauze za ručak, kafu, te nastavljam sa radom do večere.
Posle gledam da odmorim. To je tako zamišljeno, u praksi se kod preduzetnika slobodno vreme i vreme rada međusobno prepliću. Često za vreme rada obavljam nešto što privatno ili vodim neki privatni razgovor sa prijateljicom, ili odem sa nekim na kafu, nabavku, ili mi dođe da odmorim. Isto tako nekad u planirano vreme odmora radim, npr. uveče imam poslovni sastanak, tada pišem neki tekst itd. Srećom, uz mnogo rada, neprestano testiranje i prilagođavanje, analizu dosadašnjih (ne)uspeha, danas mogu da kažem da moj preduzetnički put ide u dobrom pravcu i zahvalna sam na tome što svakog dana naučim nešto novo o sebi i svom biznisu."

*ALT

"Kroz događaje o finansijskoj edukaciji, radionice, susrete, virtuelne meetupove pomažemo građanima da razumeju svoje finansije i da donesu važne odluke (kao što je na primer uzimanje stambenog kredita, štednja i ulaganje u budućnost, privatna penzija, osiguranje života, štednja za pkolovanje deteta itd) na osnovu proverenih informacija. Takođe su nam u fokusu žene, pripradnici nacionalnih manjina i ostalih marginalizovanih i osetljivih grupa, kao i lica sa ruralnih područja. Takođe, radimo i na podršci (budućih) preduzetnica da pokrenu i razviju svoj biznis. 2018-e godine smo uz podršku GIZ organizovale u Source Hubu u Malom Iđošu Biznis akademiju za preduzetnice, koja se sastojala od serije edukativnih radionica od testiranja biznis ideje, osnivanja firme, planiranja finansija, marketinških aktivnosti do poreskih pitanja."

Istakla je da se oduvek volela da bavi prodajom: "Od malih nogu sam se volela baviti prodajom i zanimao me razvoj biznisa uopšteno. Takođe me je oduvek zanimao rad sa ljudima i pomaganje drugima. Kada ono što radite na svom poslu povezano sa vašom svrhom onda je ljubav velika. Kada se bavite preduzetništvom, svrha mora biti jača od svih prepreka sa kojima se kao preduzetnik susrećete, jer onda ćete biti spremni da se prilagođavate stalno sa svojim biznisom i da opstajete. Govorim reč svrha, jer ljubav ka nečemu je recimo da ja volim da edukujem građane, da se bavim biznisom – šta JA volim da radim. A moja svrha je da pomognem ljudima."

A kada padne motivacija i kada pomisli da neće uspeti u poslu, životu? - Karolina iskreno odgovara šta tada radi.

"Možda je najvažnije da prvo iskreno kažem da u biznisu, kada vodite svoj posao od kojeg živite dani umeju da budu teški i motivacija često ide gore-dole. Ovo mi je bitno da kažem da se ne stvori slika da kada radite nešto što volite da onda to znači da ste uvek motivisani. o nije tako. A kod nas žena, koje dosta toga preispitujemo, možda se i češće javlja ta oscilacija.

Za istrajnost mi mnogo znači kada mi klijenti jave svoje rezultate – kako su uz pomoć mojih objava, newslettera, kursa o finansijama, konsultacija uspeli da otplate dug na kreditnoj kartici, da uštede za svoje ciljeve, krenuli da štede i investiraju i da drugačije gledaju na novac.

Ja se uglavnom ne bodrim, već borim. Prvo odmorim, naspavam se dobro, i onda čak i uprkos padu motivacije nastavljam dalje kao da se ništa (sa mojom motivacijom) nije desilo. To je razlika između biznisa i hobija, jer dok kod hobija možemo da kažemo neću ovim sada se bavim jer mi nije do toga uopšte, to mi ne prija sada. Kod biznisa isto možemo nekad da kažemo, ja sada ovo neću da uradim, jer mi se to ne radi. Ipak, klijenti, poslovni partneri će zapamtiti kada im se nađete kada ste im bili potrebni premda je vama to predstavljao dodatni napor. Naravno ne treba ići stalno preko sebe, već treba osetiti kada i gde morate da zapnete za svoj biznis, a kada možete da se više bavite sobom a ne poslom."

Ukoliko se dogode i nesupesi, kao što je loš poslovni potez ili neuspeli pregovori uvek gleda šta može da nauči iz toga:

"Kada se to desi, gledam šta mogu da iz toga naučim, šta je u tome dobro za mene, šta treba u svom poslu da menjam da sledeći put bude bolji ishod. Moj odgovor je sa jedne strane adaptacija i fleksibilnost. Nekad neuspeh može da bude i izostanak rezultata i zbog toga je i strpljenje jako važna. Čak i kada izostaju kratkoročni rezultati - puno mi znači se podsetim svrhe zašto se bavim ovim poslom – da pomognem drugima da ostvare svoje finansijske ciljeve. Ključno je da idem napred i eksperimentišem sve dok ne uspem, ne dođem do rezultata. Od toga što vam 10 puta nešto nije uspelo ne znači da vi niste uspeli, sve dok nastavljate da pokušavate."

A na pitanje koji savet uvek uspeva u sferi novca, finansijska savetnica kaže:

"Briga o finansijama je briga o sebi. Umesto da brinete o finansijama, krenite da vodite brigu o svojim finansijama. Okružite se ljudima koji to takođe čine."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare