Šta muževi najčešće zameraju suprugama

Postoji niz razloga zašto to može da vam se dogodi, ali neki razlozi su uobičajeniji od drugih.

Subota, 19.02.2022.

10:30

Izvor: 24sata.hr

Šta muževi najčešće zameraju suprugama
Foto: Rido/Shutterstock

Podeli:

1. Muž više doprinosi od žene

U odnosima je važno imati ravnotežu. Oba partnera moraju da razgovaraju i dogovaraju se o upravljanju domaćinstvo, računima i vaspitanju dece, po mogućnosti pre sklapanja braka, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja. Sva odgovornost ne može da padne na jednog partnera.

Toliko je zaljubljena u sebe da joj ne treba momak: "Uzbudim se čim se vidim u ogledalu"

U nekim situacijama žene manje doprinose finansijski ili jednostavno ne žele da promene posao iz niza razloga. Uz to, muževi znaju da zameraju i pasivnost ženama.

2. Žena tretira muža kao dete

"Čula sam više žena kako govore: “Ozbiljno, kao da imam troje dece!” gde je treće dete njihov muž. Zamislite da vas smatraju trećim detetom. Razgovarala sam sa mnogim supružnicima koji se osećaju emaskulirano jer se njihove žene prema njima ponašaju kao prema deci, razgovaraju s njima kao da su nesposobni i neadekvatni. To ne stvara tople i lepe osećaje ni kod jednog muškarca. Zapravo, stvara suprotno", kaže Rozana Sni, bračni i porodični terapeut.

3. Žena previše troši


Još jedan kritičan problem zbog kojeg muževi zameraju svojim ženama je kad pokušaju da uštede novac, a žene ga troše brže nego što oni mogu da zarade. Mnoge veze su prekinute zbog novca.

4. Seks

"Nedostatak seksa podstiče bes muža prema ženi, posebno kod muškaraca s normalnim seksualnim apetitom. Na kraju krajeva, navikli su na redovan seks, a sada osećaju da moraju da “mole” za isti i ni tako ga ne dobijaju", kaže terapeut.

"Seks je deo onoga što stvara intimnost u braku. Ako se sva energije potroši negde drugo, to će ostaviti otvorena vrata za aferu. Za muškarce, seks je način emocionalnog povezivanja sa svojim partnerom. To je njihov način stvaranja ljubavne veze. Ako žena odbije seks, muškarac se oseća odbačeno", kao da nije dovoljno muško.

5. Žena priča sa porodicom i prijateljima o svom mužu i privatnom životu

U brakovima dolazi do nesuglasica i svađa. Stvar zbog koje muž može da zamrzi svoju ženu i da se oseća izdanim je kad žena počne da prepričava njihove svađe i detalje iz njihovog bračnog života svojoj porodici i prijateljima.

"Kada se to dogodi, muž se oseća izdanim, smatra da ne može da veruje svojoj ženi. On je i te kako svestan da će ga na sledećoj porodičnoj večeri njena porodica gledati s krivicom i neprijateljstvom", objašnjava terapeut i dodaje:

"Važno je zadržati svoj život privatnim. Ako se oseća da je sve što uradi ili kaže pod mikroskopom i da je to potencijalni materijal za osuđivanje, vrlo brzo će vam to početi zamerati, a onda i nešto gore".

6. Ne osećaju se cenjenima


Muž može da počne da zamera svojoj ženi jer se ne oseća cenjenim. Dugo radi, poprvlja stvari po kući, pa čak i pripremi laganu večeru kada ona ne stigne. Ipak mu žena prigovara, tera ga da radi sve više i više, ne ceneći ono što već radi i pruža porodici.

7. Žena provodi previše vremena na telefonu ili objavljuje privatne informacije na društvenim mrežama

U današnjem svetu posedovanje pametnog telefona i provođenje previše vremena na društvenim mrežama može delovati kao da imate ljubavnika.

"Radila sam sa muškarcem čija je žena uvek bila na društvenim mrežama. Provela bi sate na telefonu, pričala o svim svojim “prijateljima” i tome šta su joj oni rekli i savetovali kao da je to evanđelje. Većinu vremena ignorisala je svog muža, a kad bi on nešto rekao, odgovorila bi “Praviš problem ni iz čega”. Nije joj bilo jasno da je ona ta koja stvara probleme. Na kraju su raskinuli", prepričava Rozana.

Ne samo da stalno telefoniranje može da uzrokuje probleme, već može dodatno da zakomplikuje stvari ako se dele privatne i omalovažavajuće informacije.

"Razgovarajte sa partnerom iz stvarnog života. Sklonite telefon za vreme večere i poštujte privatnost jedni drugih", kaže ona.

8. Žena pokušava da ih promeni


Ljudi se često venčaju sa pogrešnom pretpostavkom da će se njihov partner promeniti – prestaće da puši, organizovaće se i prestaće da jede nezdravu hranu. A ako ne prestanu sami, vi ćete ih, svojom snagom uveravanja, na to podstaći.

"Želja za menjanjem partnera je krajnje nepoštovanje prema njima, njihovoj ličnosti i prema vašoj vezi. Postoje mnoge navike koje je zdravo prekinuti, poput pušenja ili prejedanja, ali pokušaj promene karaktera vašeg partnera nije jedna od njih", upozorava terapeut.

Zaista ne možete da promenite nikoga, koliko god se trudili. Ono što vidite dok izlazite sa nekim je ono što ćete dobiti kada ste u braku. Razgovarajte o stvarima koje bi mogle da se promene, ali nemojte da pokušate svog supružnika da transformišete u nekoga ko nije.

9. Donosi važne odluke bez dogovora sa mužem

"Poznanica je kupila nov nameštaj za dnevni boravak, a da o tome nije prethodno razgovarala sa svojim mužem. Nameštaj je samo jedan dan stigao. Budući da nisu imali finansijskih mogućnosti za tako veliki trošak, ona je to odlučila da uradi bez njegovog znanja, znajući da on na to nikada ne bi pristao. Možete da zamislite ogorčenost njenog muža kada se vratio kući nakon posla, samo da bi pronašao novonameštenu sobu vrednu nekoliko hiljada evra", prepričava Rozana.

Donošenje tako velikih odluka bez znanja partnera nije pravo partnerstvo.

"Nemojte da se bojite iskreno da komunicirate sa svojim supružnikom dok zajedno prolazite kroz proces donošenja odluka. Ako ne pričate o svojim osećanjima ili se aktivno ne uključujete u donošenje odluka, brzo može da dođe do zameranja, a na kraju i besa i mržnje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.