Sindrom praznog gnezda – evo šta bi roditelji trebalo da urade kad dete napusti dom

Svaki roditelj teži ka osamostaljenju svog deteta. Međutim, psihička i emotivna kriza roditelja nastupi onog trenutka kad i poslednje dete napusti porodično gnezdo.

Ponedeljak, 04.04.2022.

11:29

Izvor: B92

Sindrom praznog gnezda – evo šta bi roditelji trebalo da urade kad dete napusti dom
Foto: Monkey Business Images/Shutterstock

Podeli:

Iako neki roditelji nakon odlaska deteta osete predah, neki se često suoče sa usamljenošću ali i sa depresijom. U pitanju nije klinički poremećaj ili dijagnoza već prolazno životno razdoblje koje je poznatije kao sindrom praznog gnezda, odnosno odlazak dece iz domaćinstva.

Mendi Kroford je savetnica koja je nekoliko puta osetila ovaj sindrom. Pvi put kada su njena deca nakon razvoda otišla da žive sa ocem, pa su se nakon nekog vremena vratila njoj. I drugi put kad su konačno, kao odrasle i funkcionalne jedinke društva, napustile njeno majčinsko krilo,

"Nikad nije lako. Kao roditelji često zaboravimo da gledamo širu sliku stvari i događaja", govori onda.

Mendi, koja podučava ljude životnim veštinama i govori o osnaživanju sopstvene ličnosti, savetuje roditeljima da na svoje prazno gnezdo gledaju kao na priliku.

"Postoji osećaj praznine kada deca odu i važno je da to priznate sebi, ali činjenica je da postoji i mnogo veća zajednica kojoj pripadamo", kaže.

Ova vrsta iskustva koju doživi većina roditelja je često emocionalno izazovna, posebno zato što rezultira brojnim promenama koje su povezane s pomešanim osećanjima radosti i ponosa, ali i tuge i bola.

Šta bi trebalo da uradite kad dođete do ove faze života?

Savetnica koja je prošla kroz ovaj životni ciklus preporučuje da bi trebalo da se okrenete drugim stvarima. Druženje sa prijateljima i porodicom, istraživanje i unapređivanje sopstvenih vrednosti, povezivanje sa partnerom, pronalaženje hobija, samo su neke od potencijalnih mogućnosti za vaš oporavak i navikavanje na neizbežne promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare