Prva žena pilot u Jugoslaviji - Danici je nebo bila granica

O Danicinom privatnom životu nema podataka i nije zabeležena čak ni u spisima ljudi koji prikupljaju informacije o avijatici u Jugoslaviji.

Subota, 30.04.2022.

13:32

Izvor: B92

Prva žena pilot u Jugoslaviji -  Danici je nebo bila granica
Foto: Wikipedia

Podeli:

Danica Tomić (1905 — 1961) je bila prva žena pilot u Srbiji, a ušla je u istoriju kao prva žena koja je dobila letačku dozvolu u Kraljevini Jugoslaviji, 23. avgusta, 1933. godine, kada je položila ispit za turističkog (sportskog) pilota.

Marija Maga Magazinović – žena koja je pokorila patrijarhat u Beogradu

Danica je bila druga žena u svetu koja je dobila letačku dozvolu, nakon Rajmond de Laroš koja je dozvolu dobila 18 godina pre nje.

Izvodila je akrobacije na nebu i pre nego što je primljena u pilotsku školu, fascinirala ljude širom sveta kao hrabra i samouka avijatičarka.

U časopisu "Ilustrovani list" objavljena je njena fotografija ispred aviona i tekst: "Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića - prva žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije".

Prva srpska doktorka i učesnica četiri rata: Majka deci Beograda, trn u oku državnoj službi

Bila je udata za komadanta 6. vazduhoplovnog puka, koji se kao pilot i te kako istakao za vreme Balkanskih ratova i Velikog rata. Miodrag Tomić je pripadao prvoj klasi od šest pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine.

Svoje veliko pilotsko iskustvo preneo je na svoju suprugu koja je u avgustu 1933. godine položila ispit za turističkog pilota, pa je tako postala prva žena koja se vinula pod oblake, prva žena u Jugoslaviji sa letačkom dozvolom. Prema zapisima komisije pred kojom je polagala, Danica je bila najbolja u svojoj klasi, avionom je upravljala sigurno i hladnokrvno, bila je prva žena koja je u vazduhu izvodila lupinge.

O njenom privatnom životu se ne zna skoro ništa, a pretpostavlja se da su Danica i Miodrag posle II svetskog rata emigrirali u Ameriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare