Koliko i kad deci treba dati džeparac

Džeparac je najbolji način da dete na vreme naučite realnoj vrednosti novca.

Nedelja, 01.05.2022.

12:23

Izvor: B92

Koliko i kad deci treba dati džeparac
Foto: NadyaEugene/shutterstock

Podeli:

Tako će da savlada štednju i da donosi odluke o trošenju. Ako za igračku samo mora mora da izdvoji svoj novac, moraće da se odluči između novog autića ili lopte. Samostalnost će mu pomoći da shvati šta su mu prioriteti, a šta mu nije toliko važno.

Da li bi trebalo da plaćate deci za obavljanje poslova?

Istraživanje američke firme T. Rowe Price otkrilo je da 83 posto roditelja, koji svojoj deci daju džeparac, veruje da bi oni trebalo da ga zarade obavljanjem poslova. Oni veruju da deca tako shvataju vezu između rada i novca. Kažu da tako pripremaju decu za život u kom će da zarađuju. Međutim, mnogi stručnjaci se sa tim ne slažu, napominjući da dete može da zaključi da je novac nepotreban i da tako ne vide smisao u obavljanju posla. Još jedan argument protiv je da su obaveze, kao što su iznošenje đubreta ili slaganje odeće, svojstvene svakoj porodici. Oba pristupa imaju prednosti i nedostatke, a na kraju, odluka je na vama.

Koliko džeparca dati deci i kada bi trebalo da počnete?

Ne postoji čvrsto pravilo, ali definitivno nemojte preterivati. Po Moreu, nedeljni džeparac obično iznosi između 500 do 1000 dinara, ali ovaj iznos zavisi o finansijskoj situaciji porodice i odgovornostima koje dete preuzima.

Rona Liber, ekspert za finansije, kaže da možete da počnete sa džeparcem kada deca nauče da računaju i kada počnu da postavljaju pitanja o novcu i koliko šta košta.

Kako napraviti plan za davanje džeparca?


Jedan pristup je davanje džeparca za obavljanje zadataka. Kao što smo već rekli, vrednost ovog pristupa je što uvodi nagrađivanje radne etike. Drugi pristup je da detetu dajete određeni iznos svake nedelje, bez obzira na obavljanje kućnih poslova. Prednost ovog pristupa je u njegovoj jednostavnosti. Takođe, postoji i kompromis između ova dva pristupa, a to je da detetu odredite džeparac i ponudite im da zarade više, ako obave dodatne kućne poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare