Kako čuvanje tajni može da uništi, a kako da poboljša zdravlje

Čuvanje tajni, čak i skromnih, može imati negativan uticaj na zdravlje, pogotovo ako stalno razmišljate o informacijama koje posedujete, odnosno krijete od drugih.

Petak, 01.07.2022.

08:12

Izvor: 24sata.hr

Kako čuvanje tajni može da uništi, a kako da poboljša zdravlje
Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

Prema mišljenju američkog psihologa dr Mišela Slepijana, autora knjige 'The Secret Life of Secrets', prosečan čovek čuva 13 tajni.

Vredi li podsećati se neprijatnih događaja?

"Devedeset sedam odsto ljudi uvek ima barem jednu tajnu, a prosečna osoba u svakom trenutku ima 13 tajni", kaže on.

Slepijan napominje da čuvanje tajni može nekad i loše da utiče na organizam, dok vrlo specifičan skup tajni zapravo može da produži život.

Kako tajne loše utiču na vaše zdravlje?

"Tajna je loša za vaše zdravlje onda kada se nađete da razmišljate o njoj, kada se nađete zaglavljeni u njoj, a niste sigurni šta bi trebalo da uradite povodom tog pitanja", kaže Slepijan.

Šta se dešava kada napravite pauzu od društvenih mreža na samo sedam dana?

Drugim rečima, ako konstantno razmišljate o jednoj informaciji, onda to nije zdravo. Studija iz 2019. godine pokazuje da čuvanje tajni može povećati osećaj iscrpljenosti, a onda osoba tokom dana ne može normalno da funkcioniše.

Takođe napominje da zadržavanje određenih tajni, koje bi trebalo verbalno da se ispolje, neće rešiti probleme koji bi trebalo da se reše.

Male nagrade i "pomodoro" – trikovi zbog kojih motivacija odmah skače

"Ako ih samo potiskujete i bojite se da otvorite temu, to će loše uticati na važe mentalno zdravlje", objašnjava lekar.

Kako tajne mogu da pomognu vašem zdravlju?

Prema Slepijanu, 'dobre' tajne uključuju uzbudljivo otkrivanje, primera radi, planiranje bračne ponude ili najavljivanje uzbudljivog poglavlja života porodici i prijateljima. Informacija će se u nekom trenutku otkriti, ali vi to kontrolišete i zbog toga ove tajne pružaju dobar osećaj.

"Budući da imamo postavljen jasan datum isteka i stvaran plan otkrivanja, osećamo kontrolu nad informacijama. I ovo je stvarno zdrav osećaj", ističe Slepijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare