Pet najpopularnijih i suludih dijeta u SSSR-u

Kako su se skidali suvišni kilogrami u zemlji u kojoj nije bilo fitness klubova, dok je želja da se figura dovede do savršenstva itekako postojala.

Utorak, 16.08.2022.

11:26

Izvor: hr.rbth

Pet najpopularnijih i suludih dijeta u SSSR-u
Foto: chippix/shutterstock

Podeli:

1. Dijeta s heljdom i kefirom

U sovjetsko vreme jedna od najpopularnijih varijanti monodijeta tokom kojih se jede samo jedan ili nekoliko prehrambenih proizvoda. Najčešće je to bila heljda ili pirinač, uz dodatak kefira, a neki su pili i samo kefir.

Kefir je u heljdinoj dijeti bio izvor neophodnih proteina, a heljda "baza" za sagorevanje masti. Dijeta se držala dve nedelje.

Heljda se sve vreme mogla da jede u neograničenim količinama. Bilo je dozvoljeno da se pije litra nemasnog kefira dnevno, bez dodataka soli i šećera ili bilo čega drugog. Nije bilo preporučljivo kuvati heljdu, nego je preliti vrelom vodom i ostaviti četiri do osam sati tokom noći.

Uz poštovanje pravila moglo se skinuti od pet do sedam kilograma za nedelju dana, ali kao i u slučaju svake druge dijete s jednom namirnicom, takav način mršavljenja imao je posledice po zdravlje, pre svega zbog nedostatka esencijalnih elemenata.

2. Dijeta s sirćetom

Težina se mogla da redukuje i tako što bi se pre svakog konzumiranja hrane pila rastvora jabukovog sirćeta. Smatra se da sirće podiže nivo kiselosti u želucu što dovodi do ubrzane razgradnje hrane. Tako se brže postiže osećaj sitosti i smanjuje apetit.

Sirće se razređivao u vodi u razmeri jedna kašičica na čašu vode. Na svakih 30 kilograma telesne težine išla je jedna čaša. Tako da je neko ko ima 60 kilograma trebalo da pije dve čaše ovog rastovra.

Među ženama u Sovjetskom Savezu koje su želele brzo da skinu suvišne kilograme dijeta sa jabukovim sirćetom bila je jedna od najpopularnijih. Ona nije podrazumevala bilo kakva ograničenja u uzimanju hrane. Dame su pritom stalno isticale da je na tako opušten način moguće skinuti i do pet kilograma za pet dana. Međutim, zanemarivalo se da svakodnevna konzumacija sirćeta šteti želucu.

A kod ljudi s problemima gastrointestinalnog trakta ono je u principu kontraindiktorno-

3. Jaki čaj s mlekom


Jaki crni ili zeleni čaj s dodatkom mleka smatrao se odličnim načinom da se smanji apetit. Jak čaj sadrži kofein i deluje na organizam kao energetik, a mleko smanjuje agresivno delovanje takvog čaja na želudac i daje osećaj sitosti.

U principu je tokom dijetalnih dana u redu piti čaj s mlekom, i to na svaka dva do tri sata i nije potrebno jesti. Preporuka je ovo primenjivati najviše jedanput nedeljno. Međutim, mnogi se toga nisu pridržavali. Fantastična obećanja da će izgubiti sedam kilograma za nedelju dana navodila su žene da piju samo čaj čitvu nedelju, pa i duže, što je na kraju imalo pogubne posledice po organizam.

4. Dijeta glumice Orlove


Posle premijere mjuzikla "Veselo društvo" 1934. godine sovjetska glumica Ljubov Orlova postala je idol milionima ljudi. Njena isklesana figura nije bila bogom dana, nego rezultat mukotrpnog rada na sebi (svakodnevnih vežbanja u baletnoj dvorani i dijete). Zato je dijeta Ljubov Orlove vrlo brzo postala izuzetno popularna. Osim svakodnevne dijete zasnovane na uravnoteženoj ishrani bez slatkiša i pržene hrane, Orlova je u svoj život uvela i dijetalne dane (dvaput godišnje u trajanju od po dva nedelj). Oni su se bazirali na sledećem:

Ujutro se pije čaša mineralne vode i narednih sat vremena ništa ne jede i ne pije.

Za doručak se skuvaju dva jajeta i pojede samo belanci, parče crnog hleba i jedna jabuka.

Ručak: 200-300 grama kuvanog mesa ili ribe, bilo koje zeleno povrće i voće koje nije slatko u neograničenim količinama.

Večera: iste namirnice, samo ako ste jeli meso za ručak sada uzimate ribu, i obrnuto.

Međutim, dijetalni dani poznate glumice imali su u narodu nekoliko varijacija na temu. Sovjetske su žene ovu dijetu iz nekog razloga smatrale nedovoljno teškom, pa su je "usavršavale" sve do potpunog izbacivanja večere.

5. Dijeta s peršinom

Ova dijeta bila je popularna pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Za razliku od drugih dijeta s ograničenjima na stolu, ovde je dodata čvrsta vera u peršin. Pritom se nije radilo o lišću peršina, nego o naribanom korenu sirovog peršina koji ima snažan dijuretski učinak.

Kod dijete s peršinom bili su dozvoljeni samo jaja, tvrdi sir, beli sir, kuvano meso i naribani korijen peršina u velikim količinama. Trajala je mesec i po dana. Tri dana dijete, dve nedelje uobičajenog načina ishrane, ali bez soli, šećera i hleba, pa tri dana dijete, i ponovo tri nedelje normalne ishrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare