Koliko sna nam je potrebno da bismo zaista bili odmorni

Kako da znamo da smo se odmorili i naspavali?

Subota, 20.08.2022.

13:36

Izvor: B92

Koliko sna nam je potrebno da bismo zaista bili odmorni
Foto: shutterstock/b92

Podeli:

Premalo ili previše sna može da škodi našem organizmu i pshi, pa nas je interesovalo koliko je nam sna zaista treba i da li i dalje važi pravilo da je 8 sati sasvim dovoljno.

"Sve od 5 do 11 sati spavanja može da se podvede pod normalnim. Ipak, prosek koji se i dalje uzima kao najprihvatljiviji je onaj od 7 do 8 sati. Ali vodite računa da vam ne pređe u naviku da spavate dugo ili manje od predviđenog. Posebno ne da spavate u nedogled po devet i deset sati jer to može da prouzrokuje veće probleme od manjka sna. Vaše telo voli rutinu, a san je njegov balans", tvrdi neurolog Neil Stenli.

Takođe, stručnjak napominje da "ako se osećamo umorno i ako nam stvari ne drže pažnju, onda je jasno da se nismo dobro odmorili":

"Kao što unos vode, hrana i vazduh utiču na naše zdravlje, tako i san doprinosi da vodimo zdrav i kvalitetan život", zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare