Prekomerni unos šećera kod dece izaziva ozbiljne probleme: Pedijatar objasnio i koje VIDEO

Koliko šećera mališani smeju da unesu u organizam i kako on utiče na njihov razvoj, samo su neka od mnogobrojnih pitanja roditelja na koje je odgovor dao pedijatar Saša Milićević.

Četvrtak, 25.08.2022.

17:31

Izvor: TV Prva, superžena

Prekomerni unos šećera kod dece izaziva ozbiljne probleme: Pedijatar objasnio i koje VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Kako je istakao dr Milićević u emisiji "150 minuta", trebalo bi da postoji određena mera, ukoliko roditelji ne mogu da odviknu dete od konzumiranja tzv. industrijskog šećera - slatkiša, čokoladica, sokova.

Koju vrstu sokova dete sme da pije?

"Ako su to bakini sokovi, odnosno, ceđeni sokovi, onda su oni dobri za dete, jer nude zdravi šećer i daju energetsku vrednost neophodnu za razvoj deteta. UKoliko govorimo o industrijskim sokovima, onda oni sadrže veliku količinu šećera koja nije potrebna detetu", objašnjava pedijatar, dodajući da bi, ukoliko ne možemo da odviknemo dete od industrijskih sokova, trebalo da nađemo meru.

"Primera radi, dete od prve do četvrte godine bi trebalo da unese 1.000 kalorija od kojih bi dodatnog šećera trebalo da bude najviše 10 odsto".

Kako dalje objašnjava doktor Milićević, najbolje bi bilo da dete naviknemo na prirodni šećer iz voća, ali da mu ne ukidamo minimalnu dozu industrijskog koji se može naći u vidu slatkiša.

"Kad su deca u pitanju, primera radi, ona deca koja se bave sportom, njima ne bi trebalo ukidati taj dodatni šećer, jer ga oni troše. Međutim, onoj deci koja sede kod kuće i u školi bi svakako trebalo ograničiti unos".

Ukoliko dođe do prekomernog unosa šećera u organizam, kaže doktor, to može izazvati pojavu dijabetesa, povećanog holesterola, kardiovaskularnih problema...

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare