Glumila je u kultnim filmovima, ima diplomu Harvarda: Kako sada izgleda predivna Elizabet Šu

Američka glumica je bila popularna tokom devedesetih godina, a oduševila nas je ulogama u filmovima "Napuštajući Las Vegas" i "Svetac".

Četvrtak, 08.09.2022.

10:52

Izvor: superžena

Glumila je u kultnim filmovima, ima diplomu Harvarda: Kako sada izgleda predivna Elizabet Šu
Foto: Profimedia

Podeli:

Elizabet Šu je rođena 6. oktobra 1963. godine u Vilmingtonu. Njena majka En Bruster je bila potpredsednica u odeljenju privatnog bankarstva korporacije Kemikal bank, dok joj je otac Džejms bio advokat i investitor.

Zajedno sa braćom, odrasla je u južnom Oranžu, a njeni roditelji su se razveli kada je imala devet godina. Nakon što je završila srednju školu, Elizabet Šu je pohađala Velsli koledž, a zatim se 1985. prebacila na Univerzitet Harvard, sa kojeg se povukla kako bi nastavila glumačku karijeru.

Samo jedan semestar nedostajao joj je da stekne diplomu. Ipak, nakon više od decenije, 2000. godine, vratila se na Harvard i stekla diplomu političkih nauka.

Još kao tinejdžerka počela je da glumi u reklamama, a debitovala je u filmu "Karate Kid". Zapaženu ulogu je ostvarila u filmu "Koktel" zajedno sa Tomom Kruzom, a zatim su počele da se nižu uloge u filmovima "Povratak u budućnost" II deo i "Povratak u budućnost" III deo, u kome je zamenila Klaudiju Vel.

Iako je često glumila tip devojke iz susedstva, karijeru joj je obeležila uloga prostitutke u filmu "Napuštajući Las Vegas" iz 1995. sa Nikolasom Kejdžom.

Ova uloga joj je donela nominaciju za Oskara za najbolju glumicu.

Njena karijera je procvetala nakon nominacije za Oskara i počela je da dobija različite uloge - od filma "The Trigger Effect", preko "Harija" Vudija Alena (1996), u kome je pokazala svoje komičarske sposobnosti, do špijunskog rimejka "Svetac" iz 1997. sa Valom Kilmerom.

Kasnije je glumila u manje poznatim fimovima kao što su "Moli", "Žmurke", "Loše ponašanje", a 2012. godine pojavila se na TV-u u 12. sezoni serije "Mesto zločina: Las Vegas".

Elizabet Šu je u braku sa rediteljem Dejvisom Gugenhajmom od 1994. i imaju troje dece.

Danas s vremena na vreme možemo da je vidimo u televizijskim ostvarenjima, a u nastavku pogledajte kako sada izgleda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.