Od filmova preko šetnji modnim pistama, do stvaranje vanremenske muzike – neponovljiva Grejs Džouns

Ona je pevačica, model i glumica, a svojom pojavom na sceni, pisti i u filmu postavila je nove standarde i pokrenula nepresušnu inspiraciju.

Subota, 10.09.2022.

13:33

Izvor: B92

Od filmova preko šetnji modnim pistama, do stvaranje vanremenske muzike – neponovljiva Grejs Džouns
Foto: Profimedia

Podeli:

Grejs Džouns je rođena 19. maja 1948. na Jamajci i kada je imala 13 godina preselila se u Njujork. Sa 15 godina je počela da se bavi plesom, dok je sa 18 potpisala ugovor i postala model.

Blešteći, androgini izgled koji je stvorila za fotografe i omote albuma s pravom je hvaljen – magazin Vog je opisao Grejs Džouns kao "najveću kraljicu mode", dok je sajt Dejzd nahvalio njene "revolucionarne stilske trenutke", mada ne spominje njene vanvremenske domete koje je ostavila kao muzičko nasleđe.

Kao supermodel kasnih sedamdesetih živela je u Parizu i delila stan sa modelima Džeri Hol i Džesikom Lejn. Bile su pozvane na žurku na kojoj su bili uglavnom političari. Ona se pojavila noseći ogrlicu sa nanizanim kostima. Nije na sebi imala ništa drugo.

Svetska umetnica savremenog doba je sa Švarcenegerom snimala film o Konanu i, iako se pričalo da se ne slažu, bila je gošća na njegovom venčanju, a kao pratioca povela je Endija Vorhola.

Što se tiče muzike, za Grejs možemo da kažemo da je i tu kraljica – njen veliki hit je pesma Slave to the Rhythm, a često je pevala i na francuskom jeziku. Poznata je po dubokom kontraaltu, a ima dva stila pevanja: pričanje i pevanje u kojem dostiže gotovo visine soprana.

A ni u njenom ljubavnom životu ništa nije obično. Iz veze sa dugogodišnjim saradnikom Žan-Polom Gudom Grejs Džouns ima jednog sina Pola. Grejs se udala za svog bivšeg telohranitelja Atilu Altaunbaja 1996. i u autobiografskoj knjizi "Nikada neću pisati memoare" osporila je glasine da se udavala za Krisa Stenlija, rekavši: "Istina je da sam se udala samo za jednog od svojih momaka, a to je bio Atila Altaunbaj, musliman iz Turske". Bila je u vezi i sa švedskim glumcem Dolfom Lundgrenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare