Ako dete prestane da uspostavlja kontakt očima, to je znak smanjene pažnje, da li je to opasno?

Nije tajna da se deci lako može odvući pažnja, bilo da se radi o njihovim igračkama, prijateljima ili o računaru.

Sreda, 14.09.2022.

12:19

Izvor: tuzlanski.ba

Ako dete prestane da uspostavlja kontakt očima, to je znak smanjene pažnje, da li je to opasno?
Foto: Dusan Petkovic/Shutterstock

Podeli:

Međutim, ako ste zabrinuti da je vašem detetu lakše odvratiti pažnju nego njegovim vršnjacima, ne bojte se – to je verovatno potpuno normalno. Dečji neurolog i osnivač Neuropedije dr Arif Kan rekao je da nije neobično da mala deca imaju kratak raspon pažnje. To je njihov zaštitni znak.

Objasnio je da deca često menjaju aktivnosti i to je potpuno normalno. Dr Arif Kan je objasnio da utvrđivanje temeljnog uzroka problema može pomoći u njegovom rešavanju, ali gotovo nikada nije nešto zbog čega bi trebalo da se brinemo.

Nije tajna da većina dece voli tehnologiju, a njihova ljubav prema tehnologiji mogla bi biti jednostavan razlog zašto su manje aktivni, kao i manje prisutni.

Oduzimanje uređaja kada bi stvarno trebalo da budu prisutni i koncentrisani može pomoći deci i to više nego što to shvataju roditelji. Naravno, ako ste zabrinuti zbog raspona pažnje svog deteta, najbolje je da se obratite svom lekaru opšte prakse.

Nedostatak kontakta očima

"Kontakt očima pokazuje da ste aktivni i da učestvujete u zadacima, ne samo kod odraslih, nego i kod dece", rekao je dr Arif te dodao da kad god vaše dete prestane da uspostavlja kontakt očima, to naglašava da ima loš nivo koncetracije.

I ne samo to, već i nemogućnost tačnog odgovora na pitanja takođe može biti znak da vaša deca ne obraćaju mnogo pažnje, ali to može biti iz mnogo razloga. Za početak, razmislite da li ih ometa nešto u okruženju dok im vi pričate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare