Muškarci zaista ne razumeju žene, istraživanje je konačno potvrdilo

Posvađali ste se sa svojim partnerom. Nakon svađe ste seli kako biste raspravili nesuglasice i pokušavate svim snagama muškarcu da objasnite u čemu je pogrešio, ali on jednostavno ne shvata. Ljuti ste, atmosfera napeta i već imate osećaj će ovo "pomirenje" dovesti do još jedne svađe. Da li vam je poznata ova situacija?

Četvrtak, 15.09.2022.

14:26

Izvor: tuzlanski.ba

Muškarci zaista ne razumeju žene, istraživanje je konačno potvrdilo
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Podeli:

Nauka je ovoga puta stala na stranu muškaraca i potvrdila da oni zaista imaju problem sa razumevanjem svojih boljih polovina. Koliko god se trudili da shvate svoje žene, njihov mozak jednostavno funkcioniše potpuno drugačije.

Šta omiljena poza u seksu govori o njemu?

Zašto muškarci ne razumeju žene?

Istraživanje objavljeno u "National Library of Medicine" pokazalo je da muškarci imaju dvostruko više problema sa dešifrovanjem ženskih emocija, nego žene.

Volite jednu, a zaljubljeni ste u drugu osobu: Da li je to moguće?

Najteže im je da pročitaju emocije iz ženinih očiju, ili drugim rečima – zaključe kako se osećaju i šta im smeta onda kad ništa ne kažu.

Muški problemi u prepoznavanju ženskih emocija pre svega su povezani sa poteškoćama u izvlačenju relevantnih informacija iz regije očiju, koja je jedan od najbogatijih izvora društvenih informacija za pripisivanje emocionalnih stanja drugim osobama. Dakle, ako ste danas tužne, a vaš muškarac to nije prepoznao, njegov postupak možete opravdati stvarnim procesima u mozgu koji su karakteristični upravo za muškarce.

"Najčudniji" par današnjice opet intrigira javnost: "Zašto su zajedno?"

Isto istraživanje je pokazalo da ova teorija u nekim slučajevima vredi i obrnuto, pa će muškarci brže prepoznati ljutitog muškarca po izrazu njegovog lica, a ženama će za taj zaključak biti potrebno dvaput više vremena.

Utvrđeno je da se takozvana mreža teorije uma i mreža empatije mozga nalaze u osnovi procesa potrebnih za razumevanje i deljenje misli, osećanja i namera drugih ljudi. Između muškog i ženskog mozga u ovom slučaju postoje duboke razlike, a posebno u muškom prepoznavanju ženskih emocija, govore autori studije.

Spomenute mreže, kažu autori, pomažu u zaključivanju o mentalnim stanjima i predviđanju uverenja i namera drugih ljudi, a kod muškaraca su manje razvijene.

Muškarci nikad neće naučiti da čitaju ženske misli

Popularna kultura tvrdi da su žene s Venere, a muškarci s Marsa pa ne čudi što između postoji toliko razlika. Jedna od najvećih je sposobnost "čitanja misli", u kojoj žene uverljivo vode.

Istraživanje je zaključilo da muškarci ne mogu pročitati ženske emocije. Ova teorija uma jedan je od temelja empatije pa iz toga proizlazi da su muškarci manje empatični prema ženama, bez obzira na to radi li se o strancu ili o osobi sa kojom su u ljubavnoj vezi.

Poznato je da je muška empatija prema ženama i kulturološki uslovljena. Sociolozi tvrde da je za to krivo vaspitanje. Dok su muškarci usmereni na rešenja i očekuju da im se postavljaju pitanja, žene su proaktivnije i odgajane da umiruju, ugađaju, brinu i neguju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.