Žene u Srbiji lek za dijabetes koriste za mršavljenje – posledice su ozbiljne VIDEO

Lek koji je registrovan za lečenje dijabetesa žene u Srbiji sve češće koriste u procesu skidanja kilograma. Kupuju ga na svoju ruku, tvrde da pomaže i da od njega mršave. Međutim, postoje neželjeni efekti koji mogu biti vrlo opasni. Šta može da se dogodi svima koji na svoju ruku koriste razne lekove za mršavljenje, objasnila je lekaka, specijalistkinja endokrinologije dr Jelica Bjekić Macut.

Petak, 16.09.2022.

14:38

Izvor: Super žena

Žene u Srbiji lek za dijabetes koriste za mršavljenje – posledice su ozbiljne VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

"Reč je o odličnom leku, ali taj lek mora da se uzima po preporuci endokrinologa. Poslednjih godina imamo epidemiju dijabetesa i dosta toga je urađeno da se naprave novi, savremeni lekovi za lečenje šećerne bolesti. Lek koji je poslednjih godina u Srbiji hit, on zaista utiče na gojaznost i zatvara apetit, ali je isključivo namenjen gojaznim dijabetičarima", objašnjava dr Bjekić Macut za "Jutro".

"Primećeno je da je kod gojaznih pacijenata sa dijabetesom ovaj lek zaista uspeva. Hormon u stomaku se raspada vrlo brzo i lek ostvaruje svoje efekte. To je nauka primetila odmah. Lek je zaista dobar i ostvaruje fenomenalne rezultate ali kod ciljane grupe pacijenata", napominje doktorka Bjekić Macut.

Lekarka priznaje da je čula da se ovaj lek preporučuje i u kozmetičkim salonima.

"Gojaznost je sama po sebi bolest. Iza te gojaznosti ne mora da bude obična gojaznost, ali se iza nje može kriti i neka ozbiljna endokrinološka bolest", ističe doktorka i dodaje da se baš zbog toga uvek treba obratiti lekaru, kako bi se na zdrav način rešili viška kilograma.

Koje posledice ovaj popularan lek za lečenje dijabetesa ostavlja po organizam kod osoba koje pate samo od gojaznosti, detaljnije je pojasnila doktorka u prilogu koji sledi:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.