Kafa utiče na hormone i menstruaciju; "Rizik od neplodnosti je veći za 11 odsto"

Šoljom crne kafe započinjemo jutro i radnu nedelju, a mnogi nutricionisti vode polemiku o tome da li je to najzdravija opcija.

Ponedeljak, 26.09.2022.

09:59

Izvor: Super žena

Kafa utiče na hormone i menstruaciju;
Foto: Izabela Magier/Shutterstock

Podeli:

Poslednje istraživanje koje je bilo usko povezano sa ovom temom pokazalo je da kafa, i te kako, može uticati na ženske hormone, pa i na menstrualni ciklus.

Nutricionistkinja koja se bavi endokrinologijom Holi Dan ističe da kafa nema direktan uticaj na određene hormone, poput estrogena, ali ima važnu ulogu u odgovoru našeg tela na stresne situacije. Upravo su hormoni stresa važni u oslobađanju glukoze u krvotok i pritom pomažu kod ubrzanja otkucaja srca, kao i cirkulacije krvi. Shodno tome, bilo kakva povećana aktivacija hormona stresa ima veliki uticaj na estrogen i progesteron.

"Iako još uvek nije dokazano, stručnjaci sumnjaju da žene koje preteruju s unosom kafe, odnosno kofeina, imaju mnogo veće tegobe tokom PMS-a nego žene koje ne piju toliko kafe", tvrdi nutricionistkinja. Prema njenom mišljenju, potrebno je još naučnih studija kako bi se ovo istraživanje u potpunosti potvrdilo.

Kada je reč o izostanku menstruacije, neredovnoj menstruaciji i dugim ciklusima, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na to da unos kafe utiče na menstruaciju. Međutim, istraživanje sprovedeno u Evropi pokazalo je da su žene koje piju mnogo kafe imale čak 11 odsto veći rizik od neplodnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare