Dr Marina Boboš za Superženu – koje namirnice ubrzavaju metabolizam i utiču da brže mršavimo

Pred vama se nalazi kratka lista zdravih namirnica koje mogu postati deo vaše svakodnevne ishrane.

Petak, 28.10.2022.

13:16

Izvor: B92

Dr Marina Boboš za Superženu – koje namirnice ubrzavaju metabolizam i utiču da brže mršavimo
Foto:Privatna arhiva/Marina Boboš

Podeli:

Dr Marina Boboš, anesteziolog i sertifikovani savetnik u ishrani, istakla je za Superženu značaj vode i adekvatne hidratacije koji nam je svima poznat, ali je od napitaka posebno izdvojila zeleni čaj i napitke koje možemo praviti od citrusnog voća poput limuna i grejpfruta.

"Zeleni čaj sadrži katehine, koji povoljno utiču na mršavljenje. Smatra se odličnim sagorevačem masti, a takođe sprečava stvaranje novih masnih naslaga, posebno na krvim sudovima, što sprečava nastanak ateroskleroze i svih njenih posledica poput infarkta i šloga. Doprinosi kontroli insulinske rezistencije i snažan je antioksidans. Još bolja opcija je matcha – japanski zeleni čaj u prahu.

Ovom napitku može se dodati biljnog mleka i tako nastaje sjajan napitak - matcha latte".

Naša sagovornica je nesebično podelila recept:

"Potrebno je prosejati jednu kašičicu mača čaja u šolju, sipati vrelu, ali ne kipuću vodu, dobro promešati (najbolje je koristiti metlicu za mešanje, mada može poslužiti i mutilica za nes). Dodavanjem biljnog mleka na kraju dobija se puni ukus i napitak može zameniti jutarnju kafu. Ipak, budite oprezni jer zeleni čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao ni osobama sa povišenim krvnim pritiskom."

Doručak je najvažniji obrok i ne treba ga preskakati, posebno ne zameniti kafom. Kafu ćete popiti nakon njega i tada nema bojazni od negativnog uticaja kafe na sluznicu želuca.

Na listi namirnica koje povoljno utiču na metabolizam dr Boboš je dodala i začine, sa posebnim fokusom na čili i cimet. Začini se generalno koriste zbog svojih brojnih povoljnih efekata, ali se čili prah i ljuti ukusi izdvajaju zbog povoljnog dejstva na ubrzanje krvotoka, a samim tim i metabolizma. Ako tražite začin koji će vam kontrolisati
apetit, tu vam je glavni saveznik cimet, pa vam tako ova dva začina mogu značajno pomoći u kontroli težine bez puno odricanja, a to je uglavnom ono čemu svi težimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare