Šta može da vam se desi ako često uvlačite stomak da biste izgledali mršavije?

Svi smo u nekom momentu u životu bili nesigurni po pitanju fizičkog izgleda, pa smo zbog toga imali običaj da uvlačimo stomak, kako bismo prekrili višak u tom delu tela , obukli omiljene uske farmerke i zbog toga se osećali bolje.

Nedelja, 30.10.2022.

09:39

Izvor: B92

Šta može da vam se desi ako često uvlačite stomak da biste izgledali mršavije?
Foto: Dmytro Flisak/Shutterstock

Podeli:

Uvlačenje stomaka s' vremena na vreme neće imati neke velike posledice po telo, ali ako konstantno to radite kako biste izgledali tanje i uže, postoji velika šansa da patite od sindroma peščanog sata. Iako je ovakva figura tela kroz istoriju bila jedna od najpopularnijih oblika, ovde je reč o sindromu koji može biti bolan i problematičan.

Konstantno uvlačenje stomaka može dovevsti do bola u leđima i vratu, ali i problema sa disanjem. Ova navika može da postoji kod osobe nezavisno od njene telesne težine.

Šta je sindrom peščanog sata i zašto se javlja?

Kiropraktičar Adam Broving navodi kako je sindrom peščanog sata posledica stezanja gornjih trbušnih mišića kroz duže vremenske periode.

“Mišići gornjeg dela abdomena nakon nekog vremena postanu znatno čvršći dok mišići donjeg dela abdomena postaju slabiji zbog manjka aktivnosti”, objašnjava Broving i dodaje kako se uvlačenjem stomaka aktiviraju tri vrste mišića trupa, kao i dijafragma.

Možda toga u tom trenutku nismo niti svjesni, ali svaki put kada uvučemo trbuh treniramo mišiće da djeluju nepravilno, odnosno navikavamo ih na neprirodni položaj. Osim iz estetskih razloga, trbuh se uvlači i kao posljedica ozljede, a jednom kada su mišići gornjeg dijela abdomena učvršćeni, dolazi i do plitkog i brzog disanja kako bi spriječili pojavu boli u njima.

“Kada stisnemo gornje trbušne mišiće stvaramo veći pritisak u području abdomena, pomeramo pluća i ostale organe poput želuca više u grudi koš”, pojašnjava dr Broving.

Najčešće posledice su:

Problemi sa disanjem

“Kada uvlačimo stomak, naša dijafragma se kontrakuje u suprotnom smeru, što može povući donja rebra gore i ka unutra, umesto da ih povuče ka dole i tako stvori negativan prostor za širenje pluća udisajem”, objašnjava kiropraktičar.

To znači da svaki put kada uvučemo stomak imamo manje prostora za širenje pluća i rebara, što kao posledicu ima ograničen unos kiseonika. Uvlačenje stomaka može da smanji unos kiseonika za čak 30 odsto.

Bol u leđima i vratu

Mišići u srednjem i donjem delu leđa su odgovorni za podršku abdomena, a uvlačenje stomaka utiče i na njih. Ograničavanje kretanje grudbog kosa svara pritisak na mišiće vrata i leđa, a budući da su njihove funkcije povezane, to dovodi do ukočenog vrata ili boli u leđima.

Kako prepoznati sindrom peščanog sata?

Ako često uvlačite stomak, postoji nekoliko jasnih znakova sindroma peščanog sata. Tri su vidljive posledice uvlačenja stomaka:

- Pupak lagano usmeren prema gore

- Upečatljiva linija ili nabor iznad ili oko pupka

- Čvrsti i definisani gornji trbušni mišići i mekši donji trbušni mišići.

Kako da se rešimo posledica uvlačenja stomaka?

Moguće je da se izlečimo od sindroma peščanog sata, ali nije dovoljno da prestanete to da činite, savetuje dr Broving. Prvo je potrebno da se rešite navike uvlačenja stomaka, kako ne biste pogoršali problem. Drugi korak je da naučite pravilno da dišite. Dozvolite telu da se prirodno širi svakim udahom i izdahom, nemojte ga ograničavati. U tome vam mogu pomoći vezbe za dijafragmalnog disanja.

Najbolje je da se obratite fizioterapeutu za pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.