Ko su Jugoslovenke i zašto su nam krempita, Brena i stadion Rajko Mitić bitni?

Brend MATES čine Saša Stević i Marko Ilijev koji su počeli da sarađuju i grade svoj brend još tokom studentskih dana. Njihova saradnja rezultirala je specifičnom nostalgičnom estetikom, a jedan od upečatljivijih komada koji je mlade dizajnere i pozicinirao na sadašnje mesto u zemlji i regionu je već čuveni komad pod nazivom "Jugoslovenka".

Petak, 25.11.2022.

12:55

Autor: Hadžijojiæ Jovana

Ko su Jugoslovenke i zašto su nam krempita, Brena i stadion Rajko Mitić bitni?
Foto: Jasna Proliæ

Podeli:

Ko je Jugoslovenka?

Marko: "Svaka osoba koja se oseća slobodno, hrabro i voli mnogo da mašta."

Saša: "Verujem da je "Jugoslovenka" svaka osoba koja se i sama oseća tako. Ja sam je pronašao u sebi zajvaljujući svojoj nani, Breni, jugoslovenskoj kinematografiji kao i kroz rad Mirjane Marić. Ponekad "Jugoslovenka" poruči kotorsku krempitu i jednu domaću crnu kafu a ponekad se u zoru vraća sa igranke, ponekad zapali cigaretu na pauzi ispred Jugoslovenskog dramskog a ponekad navija sa tribina stadiona "Rajko Mitićo". Jedno im je zajedničko - one žive život".

Šta vam je prioritet prilikom kreiranja komada, dizajn, materijali...

Marko: "Materijali i krojevi su mi uvek prioritet kada je reč o tehničkom delu a umeće prenošenja emocije i priče iz kojih mi stvaramo kolekcije je neki generalni prioritet".

Saša: "Teatralnost, priča i dizajn definitivno. Volim to sve da ispratimo kvalitetom - materijalima i krojem. Iskreno ponekad odstupamo u kvalitetu kada je reč o sastavu materijala omađijani sjajem šljokica i lamiranih brokata ali uvek je tu prirodna postava pa se sve nadomesti".

*ALT

Vaše muze su uvek posebne žene. Kako birate muzu?

Marko: “Hrabre i inspirativne žene su mi uvek bile fascinatne. Odrastao sam okružen jakim ženskim figurama. Slobodne, glasne i autentične žene koje mi izmame neku emociji postaju predmet mašte u mojoj glavi kada je reč o kreativnom procesu i vezivanju kolekcije ili brenda sa osobom.”

Saša: "Rekao bih da ih ne biramo, one biraju MATES. Mislim da to ima smisla samo ako se žena dobro oseća u tome što nosi. Taj osećaj zadovoljstva, to se vidi, isijava i pleni pažnjom. Hvala svakoj osobi koja se oseća dobro dok nosi naše komade, hvala im što smo deo njihovih priča i avantura".

Kako se u vašim komadima najjasnije izražava mladalački duh?

Marko: "U ideji da se nikada nismo plašili da uradimo ono što smo želeli".

Saša: "Izraz lica krojačice dok gleda u tirkizni rajsferšlus namenjen za crveni cvetni top ili trenutak kada ona shvata da smo izabrali dugmad u zelenoj boji za pink košulju - e to su momenti iz radionice koji me uvek podsete da smo doneli nešto dečačko, spontano i lucidno u radionicu. Verujte mi osećaj je neprocenjiv, i posebno me obraduje kada na kraju kažu, iskreno, da im se dopada".

Pored komada koje dizajnirate i na koje ste fokusirani, vodite i dosta računa o lokacijama na kojima fotografišete modele i organizujete revije.
Kako birate lokacije?


Marko: "Obožavam da šetam i lutam ulicama grada, često vreme provodim gledajući filmove ili čitajući knjige, volim fotografiju i onda nastavno na sve to dolazi ideja i neka bazna inspiracija kada je u pitanju i lokacija neka. Postoje takodje i saradnici u našem kreativnom timu koji se bave tim stvarima malo uže".

Saša: "Lokacije su uvek izazov ali donose mi radost podjednako kao i sam proces dizajna kolekcije. Najčešće pišemo dopise i molbe vojsci ili državnim institucijama ali hvala im, uvek nailazimo na predivne ljude koji prepoznaju vredne i kreativne ljude - takav je ceo naš tim koji radi na revijama, moram da se pohvalim".

*ALT

Nedavno ste učestvovali na FASHION WEEK-u, kakvi su utisci?

Marko: "Bilo je lepo pojaviti se tamo posle par godina, Ruška je postavila neke stvari na pravo mesto i uzdrmala modnu javnost Srbije".

Saša: "Ruška je najveći utisak BELGRADE FASHION WEEK-a. Trenutak kada se Rule vraća sa piste ispraćena ovacijama, gromoglasnim aplauzom sa dečijim osmehom na licu - to je ono što meni ispunjava srce. Hvala Rule, hvala i publici".

Muzika uvek igra bitnu ulogu tokom predstavljanja vaše kolekcije, mnogima se čini da vodite računa o najsitnijim detaljima - da li se dobro zavbavljate tokom procesa?

Marko: "Trudimo se da se u svakom segmentu postavljanja i realizacije kolekcije dobro zabavimo. Obraćamo pažnju na svaki detalj u svim fazama ali opet bez saradnika koji su sada godinama sa nama kao što je u ovom slučaju Jovana Hadzijojić kada pričamo o muzici sve bi bilo mnogo teže i ne tako zabavno. Jovana nas dobro poznaje a muziku još bolje tako da je dogovor uglavnom uvek lak".

Saša: "Svaki segment u predstavljanju kolekcije nam je veoma važan. Muzika je zaista jedan od segmenata kome volimo da se posvetimo a imamo sreću da imamo pomoć izvanrednog profesionalca Jovane Hadžijojić. Kada je reč o zvuku vrlo rado se prepustimo njenoj palici ili bolje da kažem dirigentskom štapiću. Često dobijamo komplimente za muziku i to zaista vrlo prija".

Brend MATES sigurno ima planove, otkrijte nam bar jedan detalj?

Marko: "Preskačemo kolekciju za ovu sezonu, zima 2022. godinu".
Saša: "Hajde da proslavimo Novu Godinu zajedno, u šljokicama".

Šta bi žena trebalo da ima u svom ormaru - odnosno šta je "sigurica" kada niste sigurni šta da obučete?

Marko: "Farmerke, bela majica, dobar sako muskog kroja i opranu kosu".
Saša: "Jednu dramatičnu haljinu, rese, šljokice, karneri kakogod želite - obećavam da će vam odlazak u ovom komadu u nabavku na pijac i u prodavnicu, do bioskopa a i u kafanu uvek biti avantura i radost - a valjda je to i suština - da se uvek zabavimo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare