Da li je za mršavljenje bolje vežbati ujutru ili uveče?

Dilema rešena...

Subota, 26.11.2022.

13:47

Autor: J.V.

Da li je za mršavljenje bolje vežbati ujutru ili uveče?
Foto: Thanumporn Thongkongkaew/Shutterstock

Podeli:

Vežbanje ujutru

Vežbanje u ranim jutarnjim satima ima mnoge benefite za zdravlje. Povećava hormon endorfin (hormon sreće), a takoeđe rasterećuje um i telo od stresa. Osim toga, dokazano je i da metabolizam brže radi, a to znači brzo sagorevanje kalorija tokom dana.

Studija objavljena u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise otkrila je da su žene koje su hodale 45 minuta ujutro bile manje u iskušenju da u toku dana jedu nezdravu hranu.

Vežbanje uveče

Vežbanje uveče se najviše preporučuje u periodu od 14.00 do 18.00 časova, jer telesna temperatura u ovim satima je najviša. Puls i krvni pritisak su takođe najniži u kasnim popodnevnim i večernjim satima, što smanjuje mogućnost povreda i može poboljšati performanse vežbanja. Ne preporučuje se da trenirate pre spavanja, jer to može loše da utiče na kvalitet sna. Vežbanje uveče se preporučuje u gore navedenom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare