Ovo je najčešći uzrok neplodnosti kod žena i teško se dijagnostikuje VIDEO

Bolni ciklusi i iscrpljenost mogu da ukažu na to da žena boluje od Endometrioze. Put do dijagnostikovanja je težak, jer se radi o uobičajenih simptomi tokom menstrualnih dana. Endometrioza je uzrok neplodnosti u 30 do 40 odsto slučajeva, a tipična je za žene u reproduktivnom periodu.

Četvrtak, 08.12.2022.

11:51

Izvor: Super žena

Ovo je najčešći uzrok neplodnosti kod žena i teško se dijagnostikuje VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Predsednica udruženja "Žuto uže" Jelena Pak i Suzana Petrović, članica pomenutog udruženja koja se i sama izborila sa ovom bolešću, u jutanjrm programu TV Prva pričale su o detaljima i simtomima ove bolesti koja je najčešći uzročnik neplodnosti kod žena.

" U svetu, u proseku, jedna od 10 žena boluje od ove bolesti i jako je rasprostranjena. Karakteriše je hroničan bol, koji se javlja pre menstruacije, tokom menstruacije i tokom ovulacije. Taj bol može da ode iz karličnog dela koji kasnije prerasta u glavobolje, bol u donjem delu kičme, bol koji se javlja tokom mokrenja, alii seksualnih odnosa", kaže Jelena.

Da li postoji razlika između menstrualnih bolova i bolova koje izaziva Endometrioza?

"Bol je individualni doživljaj, a endometrioza se najlakše dijagnostikuje pregledom kod ginekologa. Endometrioza se javlja u vidu ciste na jajniku. Jasna razlika ne postoji, a može da prođe od 10 do 15 godina pre nego što se ženi ustanovi ova bolest", istakla je predsednica uduženja "Žuto uže".

Da je reč o opakoj bolesti koju je teško dijagnostikovati, svedoči i iskustvo jedne od članice udruženja Suzane Petrović koja je i sam prošla kroz ovu priču.

"Endometriozu su mi otkrili tek kada su me 'otvorili' na hirurškom stolu. Prvobitno su mislili da je reč o slepom crevu, ali su hirurszi kasnije videli da imam endometriozu. Kod mene je priraslica bila čak i na crevima, a to mi je pravilo probleme u obavljanju svakodnevnih fizioloških potreba", rekla je Suzana.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare