Medicinska sestra upozorila na simptom koji ju je doveo do dijagnoze raka maternice

Trejsi Verington iz Valesa po struci je medicinska sestra i to joj je, kako kaže, pomoglo da na vreme prepozna da nešto nije u redu s njenim zdravljem

Utorak, 20.12.2022.

13:20

Izvor: index.hr

Medicinska sestra upozorila na simptom koji ju je doveo do dijagnoze raka maternice
Foto: Photoroyalty/shutterstock

Podeli:

. Naime, nakon što je primetila neobično vaginalno krvarenje, a bila je u menopauzi, odmah je potražila pomoć lekara, koji su joj dijagnostikovali rak endometrijuma, donosi The Sun.

"U jednom periodu svoje karijere imala sam priliku da radi s kolegom koji mi je rekao da žene u menopauzi nikad ne bi smele da krvare, koliko god to oskudno bilo, jer je upravo krvarenje jedan od najčešćih simptoma raka maternice ili jajnika", rekla je Trejsi, kojoj je dijagnostikovan zloćudni tumor maternice. Rak endometrijuma je najčešća zloćudna tvorevina u ženskom polnom sastavu i četvrti najčešći rak kod žena u svetu.

Što je rak endometrijuma i kako ga prepoznati?


Do njega dolazi kada se ćelije u sluznici materice počnu nekontrolisano da šire. Najčešće se javlja kod žena starijih od 50 godina, a osim pojave krvarenja u menopauzi, često znak može da budu i obilno ili neredovno krvarenje pre početka menopauze. To je jedan od najčešćih razloga zašto mnogo žena ne shvate ozbiljno ovaj problem, već misle da su ove promene izazvane perimenopauzom.

Osim neobičnih krvarenja, ponekad se mogu javiti lagana sukrvica ili gnojni iscedak, koji je često propraćen bolovima u stomaku. Lekari upozoravaju da, ako primetite bilo kakva nepravilna ili obilna krvarenja, pogotovo u razdoblju oko ili nakon menopauze, potrebno je odmah da potražite pomoć lekara jer je rana intervencija ključ izlečenja.

Trejsi je u tome uspela, a njena operacija uključivala je potpuno uklanjanje maternice i jajnika, nakon čega je usledila lokalizovana radioterapija. Kako donosi The Sun, doktori su otkrili da je sluznica njene maternice bila gotovo pet puta deblja nego što bi trebalo da bude.

"Svojom pričom bih želela da upozorim sve žene da reaguju na bilo koju promenu, jer je meni to spasilo život", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare