Ovu namirnicu bi trebalo da jedete nakon treninga, a ne pre – nutricionistkinja objasnila i zašto

Smatraju se jednim od najboljih međuobroka pre treninga, ali do sada se ispostavilo da sadrže nekoliko ključnih nutritijenata, koji su bitni za oporavaka nakon vežbanja.

Nedelja, 08.01.2023.

14:53

Izvor: index.hr

Ovu namirnicu bi trebalo da jedete nakon treninga, a ne pre – nutricionistkinja objasnila i zašto
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Reč je o bananama.

"Banane se smatraju jednostavnim ili brzo probavljivim ugljenim hidratima koji su savršeni za brzi obrok nakon treninga", kaže nutricionistkinja i specijalista za sportsku ishranu Ejmi Godson i dodaje da konzumiranje banana nakon svakog vežbanja može pomoći u izgradnji mišića, sagorevanju masti i smanjenju potencijalne upale, koja se često javlja nakon mukotrpnog vežbanja.

"Tokom vežbanja sagorevate šećer kao izvor energije, a što duže i jače trenirate, to više sagorevate. Taj šećer dolazi do onoga što ste jeli pre treninga, ali dok vežbate, vaše telo će početi da razrgrađuje glikogen ili ugljene hidrate iz jetre i mišića, kako bi održalo šećer u krvi stabilnim. Tako će i obezbediti energiju za potreban rad mišića", navodi Ejmi.

"Nakon treninga, potrebno je nadoknaditi glikogen. Otprilike 90 odsto ugljenih hidrata koje konzumirate neposredno pre treninga odlazi na popunjavanje zaliha glikogena, pa se jednostavni ugljeni hidrati preporučuju dva sata nakon treninga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare