Danas je Krstovdan – koje sve običaje valja ispoštovati i šta bi majke trebalo da urade deci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas zimski Krstovdan i uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Spada u red "nepokretnih" praznika u crkvenom kalendaru i slavi se dan pre Bogojavljenja, odnosno, dva dana pre Svetog Jovana Krstitelja koji je Isusa krstio u reci Jordanu.

Sreda, 18.01.2023.

11:00

Izvor: prva.rs

Danas je Krstovdan – koje sve običaje valja ispoštovati i šta bi majke trebalo da urade deci
Foto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Podeli:

Za ovaj veliki praznik vezuju se brojni običaji i verovanja, a na snazi je strog post. Neke porodice u Srbiji Krstovdan slave i kao krsnu slavu. Za ljude rođene na današnji praznik se veruje da na svojim plećima nose senku Časnog krsta i da su zbog toga pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Običaji za zimski Krstovdan

. U pravoslavnim hramovima služi se liturgija svetog Jovana Zlatoustog, uz ritual velikog osveštavanja vode, koje prati praznično bogosluženje. Običaji za Krstovdan nalažu da se krstovdanska vodica deli okupljenim vernicima, a potom i da se preko cele godine čuva u kući kao simbol dobrog zdravlja. Voda se moli da izbavi od grehova, da isceli i očisti dušu i telo i da sa verom leči i štiti.

Narodni običaji za Krstovdan takođe nalažu majkama da, sa molitvom u srcu, na današnji dan deci prave znak krsta na čelu od osveštanog ulja, a krstovdansku vodu čuvaju i njom po potrebi umivaju decu tokom cele godine.

Narod veruje da se na današnji dan ukrštaju svi vetrovi koji jedan drugom idu u susret, a onaj koji nadjača i „pobedi“ ostale najčešće će duvati tokom cele godine.

Šta se radi na Krstovdan

.Mnogi veruju da je na Krstovdan poželjno oprati sav veš i očistiti celu kuću.

Osim što se na Krstovdan odlazi u crkvu na liturgiju i po osveštanu vodu, mnogi se u poslednjim minutima Krstovdana pripremaju za Bogojavljenje. Po predanju, danas nikako ne bi trebalo da odete rano u krevet, već da tačno u ponoć otvorite prozore, pogledate u nebo i jasno zamislite želju koja će biti uslišena.

Za ljude rođene na današnji praznik se veruje da na svojim plećima nose senku Časnog krsta i da su zbog toga pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

Koliko ima Krstovdana u godini

Ovaj veliki praznik Srpska pravoslavna crkva i vernici slave dva puta godišnje - 27. septembra i 18. januara. Proslavlja se dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan na kojem je razapet sin Božiji i kada je vraćen iz Persije u Jerusalim.

Da li se posti na Krstovdan

Narodna izreka glasi: „Ko se krstom krsti na Krstovdan posti“. Od Božića do Bogojavljenja mrsni su svi dani osim Krstovdana. Bez obzira na to na koji dan „pada“ – od ponedeljka do petka, za Krstovdan važi strog post - na vodi. S druge strane, ako Krstovdan „pada“ u subotu i nedelju, dozvoljen je post na ulju. Molitva Časnom Krstu

Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od Lica Njegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore: Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare