"Ljubi ih majka": Zašto se balkanski način vaspitavanja dece razlikuje od evropskog? VIDEO

Vaspitanje dece ne mora da bude komplikovano. Balkanski način vaspitanja se drastično razlikuje od evropskog. Naše majke su prisnije i blaže prema svojoj deci, dok su one u Evropi, za naše standarde, hladnije. Koji način vaspitanja je ipak efikasniji?

Sreda, 01.02.2023.

19:15

Izvor: Prva

Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Svi znamo da su majke u Srbiji dosta privrženije sinovima, "ljubi ih majka", dok očevi više vole svoje "male princeze". Na Balkanu često možemo videti izguljena kolena kod dece, dok u Evropi učenje voziti bičiklo zahteva punu ratnu opremu.

Kako je istakla Danijela Stevanović, majka dvoje dece iz Srbije, postoji vidna razlika u načinu vaspitanja kod nas i u evropskim zemljama.

"Majke u Srbiji su dosta brižne i, čini mi se, da će sve uraditi da deca ne bi morala sama, pokušavajući da ih što više zaštite. Deca sama kreću u školu tek od trećeg razreda, retki su slučajevi da u nižim razredima idu sami. Majke paze decu da ne dođu to nekih oštrih predmeta, noževa recimo. Kao nacija smo zaštitnički nastrojeni nije više kao nekada, kao kada smo mi bili deca", kaže.

A kako je u evropskim zemljama, Milja Pavićević, majka dvoje dece iz Francuske, je za TV Prva objasnila pojedinosti načina odgajanja dece.

"Što se tiče škole, u Francuskoj su deca u obavezi da idu od 3. godine i idu 4 ili 4 i po dana u školu. Svi crtani filmovi za sve uzraste su sinhronizovani na francuskom jeziku, tako da su jako loši u engleskom jeziku. Deca se uče od malih nogu da budu samostalna".

Na ova dva gledišta u načinu odgajanja dece prokomentarisala je i Vera Despotović, porodični psihoterapeut, a malo više o tome pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare