Simptomi raka grlića materice koje nijedna žena ne bi trebalo da ignoriše

Svaka žena na listu svojih prioriteta treba da uvrsti odlazak na ginekološki pregled jednom godišnje, jer redovnim ginekološkim pregledima otkrivaju se razna oboljenja, kao i karcinom materice u ranoj fazi.

Subota, 04.02.2023.

10:05

Izvor: Super žena

Simptomi raka grlića materice koje nijedna žena ne bi trebalo da ignoriše
Foto: Profimedia

Podeli:

Kada je reč o raku, njegovo rano dijagnostikovanje doslovno nam može da spasi život, a prepoznavanje i najmanjih promena na telu od izuzetne je važnosti, tvrde lekari. Kvržice, izbočine ili neugodne senzacije na našem telu mogle bi biti znak raka, zbog čega je potrebno obratiti posebnu pažnju na ove simptome.

Međutim, nisu samo fizičke promene one koje mogu da budu znak da nešto nije u redu. Jedan od najranijih simptoma koji ukazuju na mogućnost raka grlića materice tiče se vaginalnog sekreta, donosi The Sun. Naime, u slučaju da primetite bilo kakve promene kada su u pitanju njegovi miris, boja ili konzistencija, trebalo biste da razgovarate sa svojim lekarom jer to može biti znak karcinoma.

Stručnjaci Cancer Research UK-a navode da žene s rakom grlica materice najprije primete vaginalni iscedak koji neprijatno miriše s popratnim bolovima u području karlice. Isto tako, iscedak nije jedini pokazatelj, a postoje i drugi simptomi su:

bol i nelagodu tokom polnog odnosa
vaginalno krvarenje nakon polnog odnosa, između menstruacija ili nakon menopauze
bol u donjem delu leđa ili zdelici
jaku bol u bokovima ili leđima
zatvor
učestalo mokrenje
gubitak kontrole nad bešikom ili crevima
krv u mokraći
oticanje nogu

Što je rak grlića materice?

Rak grlića materice je zloćudna bolest koja se razvija u delu materice koji se otvara u vaginu. Nastaje kada se pojave nepopravljive promene na ćelijama koje oblažu vrat materice te one počnu nekontrolirano da rastu zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Važno je napomenuti da nastanak ovog raka u velikoj meri možemo da sprečiti vakcinacijom protiv HPV-a i otkriti ga u vrlo ranoj fazi, što je poslednjih nekoliko godina dovelo do znatnog smanjenja broja smrtnih ishoda ove bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare