Šta jesti posle treninga? Ova hrana je idealna ako vežbate kasno

Kada trenirate, nije svejedno šta ćete jesti ni pre ni nakon treninga!

Nedelja, 26.02.2023.

14:52

Izvor: Novosti/ženski magazin

Šta jesti posle treninga? Ova hrana je idealna ako vežbate kasno
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Podeli:

Ukoliko stalno trenirate, postoji velika šansa da mnogo razmišljate o svom obroku pre treninga. Ali da li svom obroku posle treninga posvećujete istu pažnju?

Nakon treninga, pogotovo ako je bio jačeg inteziteta, mnogi ljudi ogladne i spremaju svakakvu hranu da bi suzbili glad. Međutim, treba povesti računa o namirnicama koje ćemo uneti u organizam nakon završenog treninga, jer nam se onda sav trud uopšte ne isplati, pogotovo ako želimo da izgubimo suvišne kilograme.

Posle treninga, najbolje bi bilo da sačekate jedan do dva sata pre nego što krenete da pojedete nešto, kako bi organizam još malo trošio zalihe masnoće. Za to vreme, naravno da možete piti vodu i to u velikim količinama jer je ona najzdravija, a i malo ćete pobediti glad.

Kada završite sa napornim treningom, vašem telu su potrebne belančevine kako bi se obnovila mišićna vlakna, koja su pokidana tokom treninga. Zato je kao obrok najidealniji neki dijetalni proteinski proizvod.

Šta se jede nakon treninga?

Možete spremiti omlet od belanaca, skuvati belo meso ili lignje, posni sir ili skuvati (ili ispeći na roštilju) filete od bilo koje vrste bele ribe. Takođe je jako bitno da uz obrok imate i salatu - od paradajza, krastavaca, kupusa, paprike, rotkvice, sa lukom i zelenu salatu - sve dolazi u obzir.

Ako ipak ne možete izdržati da ne jedete posle treninga:

  • Pijte što više tečnosti, naročito vode, ali možete popiti i šolju zelenog čaja ili kakaa bez šećera
  • Možete popiti do pola litra nemasnog kefira
  • Pojedite jabuku


Ako imate treninge kasno uveče:

... I nakon njih idete, posle tuširanja, na spavanje, jedite isključivo belančevine u malim količinama, npr. 100 - 150 grama nemasnog sira ili pojedite jedno jaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare